półkruche ciasto, które w kilka minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe też będą smaczniejsze, kiedy płaty przełoży się słodką masą i grubą warstwą owocowej konfitury. Konfitury do mięsa Konfitury nie są wyłącznie do deserów. To także ciekawy dodatek
Moja smaczna kuchniaKuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny
Tajemnice Smakusięgnąć po źródło sprawdzonej wiedzy, zainspirować się i poznać to, co najlepsze w kuchni polskiej. Dzięki książce nauczysz się, jak przyrządzić barszcz, ulepić idealne pierogi czy wyrobić pyszne ciasto drożdżowe. Znajdziesz tu tradycyjne przepisy na smaczne dania z warzyw, mięsa, ryb i mąki, na zupy oraz słodkości, a także wskazówki i porady. Przez kolejne etapy przygotowania wielu potraw krok
Kulinarna Polskajabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe ciasto francuskie. Prosty chlebek z patelni nadziewany serem. Mołdawska placinta z serem proporcje na 4-5 placków 250 g kefiru lub maślanki
Cztery Fajerymożemy, jak w tej słynnej anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki Wykonanie: Z mąki
Kryzysowa Książka Kucharskaspływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe w 15 minut Zdrowe batoniki marchewkowe Artykuł Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemałych kawałeczków dyni). Do miski wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać letnią wodę, ponownie wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, aby zaczyn drożdżowy zaczął pracować. Do zaczynu dodać mąkę, sól, kurkumę i puree z dyni. Ciasto dobrze wyrobić mikserem z odpowiednimi hakami lub dłońmi. Na końcu wsypać garść pestek dyni, wymieszać. Ponownie zakryć
Zrób to smaczniebułki. Bułki nadają się nie tylko do przygotowania z nich kanapek, są również idealne jako bułki do burgerów . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Drożdżowe bułki Składniki na bułki szpinakowe. 15 dkg mrożonego puree ze szpinaku 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 150 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg świeżych drożdży
MeCookspozostałe składniki i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przy użyciu haka przez 15 minut. 4. Ciasto odstaw na 1 godzinę, ciasto nie wyrasta spektakularnie - pamiętaj to ciasto drożdżowo- kruche nie drożdżowe. 5. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 cm x 50 cm, cały posmaruj nadzieniem. 6. Brzegi prostokąta zroluj. Jeden od góry, drugi od dołu
SMYKWKUCHNIchleb orkiszowo - gryczany, przygotowanie: Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z mąką orkiszową, gryczaną i solą. Zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego około 10 minut, pod koniec dodając olej (ciasto na początku będzie się mocno lepić, po dłuższym zagniataniu straci lepkość). Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką orkiszową. Zagnieść w bochenek
Lekcje w kuchniłyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła (250g) jajko Składniki na nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru Szybki przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Dodatkowo 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie jabłkowe – przepis Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć, choć zwykle znikają zaraz po upieczeniu 😉😋 Składniki (na 16 małych sztuk): Szneki
Weekendy w domu i ogrodzieKiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem , pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym. Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%. Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się. W smaku niczego to nie zmieniło, a przynajmniej domownicy mogli
Smaki Na Talerzu