drożdżowe - 16813 przepisów (strona:507/1121)

Ekspresowy dżem śliwkowy 55

dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 66

wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc

moj przepis na
Liebster Blog Award 59

pieczenia. Mnie nie miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać

moj przepis na
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 67

miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość

moj przepis na
Chleb żytni na zakwasie 71

wody 300 gr mąki żytniej u mnie typ 720 (byle nie razowej) 1 łyżeczka soli Do miski z mixem dodać mąkę, wodę, zakwas, sól, miksować w robocie hakiem do drożdżowego przez parę minut, w przypadku braku miksera, dokładnie wymieszać łyżką np. drewnianą. Przełożyć do foremki (u mnie silikonowa, więc niczym nie smarowałam) ale w przypadku zwykłej formy, wysmarować olejem, wysypać

moj przepis na
Domowa masa makowa 67

zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje

moj przepis na
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 66

innych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 77

dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 66

rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 64

poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 75

drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 69

wymieszać, ma się całkowicie rozpuścić, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma być nadal ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 69

pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania

moj przepis na
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 58

dużej misce umieścić drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą

moj przepis na
Maślane rogaliki 45

być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania