Tym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i
AleTorcikTym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i
AleTorcikłyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota do wyrabiania chleba ( tak jest szybciej ), wsyp resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładkie sprężyste ciasto, jeśli podczas wyrabiana okaże się twarde lub suche dolej ciepłego mleka Odstaw na godzinę do wyrośnięcia po czym ponownie zagnieć, wystarczy lekko ręcznie. Podziel
Ogrodnik w podróżyidealna przekąska na imprezę. Pizza zawijana w wieniec to idealny pomysł na świetny poczęstunek dla gości, ponieważ jest idealna do dzielenia. Zapewne wiele z Was kojarzy różnego rodzaju wieńce drożdżowe przygotowywane w wersji na słodko, takie jak na przykład wieniec z makiem, serem czy cynamonem. To właśnie one zainspirowały mnie do przygotowania pysznego wieńca pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie
Przepiski.plidentycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru
Delicious Placeubite żółtka i mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli. Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodawać po kawałeczku masła, cały czas pomału wyrabiając. Miksujemy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące i będzie się odklejać
Olcia gotuje!Fabryczna nazwa maszyny to „Automat do prigotowlienia pierożkow”. Aby produktowi nadać polską nazwę, pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia pasztecików w domowych warunkach wcale nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wypróbujcie nasz przepis. Dla tego smaku
Kulinarna Polskazawsze mam pod ręką kartkę i zapisuję ilości, bo często w domowych wypiekach robię wszystko na oko, a czytelnicy nie lubią takich przepisów.. Jeśli szukacie przepisów na rogaliki drożdżowe to polecam przepis na Rogaliki z suszonymi śliwkami . l ub rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, rogaliki ze śliwkami i lukrem cytrynowym . A przepis na Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułki drożdżowe upieczone z serem smakują i pachną rewelacyjnie. Dodatek sera świetnie je wzbogaca. Są niecodzienne, efektowne i pyszne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 650 g mąki pszennej 1/2 szklanka mleka 1 szklanka wody (250 ml ) 5 łyżek oliwy z oliwek 50 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 1 jajko 20 dkg sera żółtego
Kulinarne Fantazje Mariolitarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo
Niedzielny kucharzPewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po
IzabelawkuchniPyszne pączki drożdżowe ,bez lepienia i nadzienia ale za to obtoczone z cukrze z cynamonem. Pychotka - coś innego . Alternatywa dla tradycyjnych ,chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Nie ma przy nich dużo pracy ,tylko trochę czekania.... polecam
Swojskie jedzonkotłuste. Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą
Gotujemywdomu.plTłusty czwartek coraz bliżej więc podaję Wam idealny przepis na oponki drożdżowe. To ciasto wychodzi rewelacyjne,super się z nim pracuje. Polecam Wam wykrawać grubsze kółka wtedy oponki wyjdą super puchate. U mnie wyszły ciut za cienkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 6 dag drożdży 10 dag cukru 10 dag masła 1 płaska łyżeczka soli 5 żółtek
Niespełnione zdolności kulinarne