drożdżowe - 16813 przepisów (strona:493/1121)

Świąteczny wianuszek z burakami, fetą i sosem żurawinowym 73

prezencie lub dekorować słodkie, świateczne wypieki. Świeża żurawina świetnie sporawdza się w farszach i nadzieniach, jak w tych pysznych i niecodziennych zimowych pierogach z dynią albo słodkim wieńcu drożdżowym z marcepanem . To niesamowicie wszechstronny mały owoc :) Tym razem, zagotowałam te urocze, czerwone korale ze skórką pomarańczową, miodem i czosnkiem i podałam aromatyczny sos żurawinowy do pysznego wieńca wypełnionego po brzegi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makowiec z żurawiną i jabłkami 190

licząc etapu odpoczywania w zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi

Moja Delicja
Makowiec japoński 85

Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie

Danka Pichci
Pączki z jabłkami 88

Pączki z prażonymi jabłkami to połączenie dwóch tradycyjnych, polskich słodkości – to taka trochę szarlotka zamknięta w pączku! Puszyste drożdżowe ciasto, wspaniałe jabłka, a to wszystko z cynamonową nutą! U mnie dodatkowo polane słonym karmelem i posypane suszonymi jabłkami. WSKAZÓWKI: Wybierz polskie jabłka! Polska jest światowym liderem w ich produkcji i eksporcie! Polskie jabłka spełniają najwyższe, rygorystyczne standardy jakości (min. GLOBALGAP

Czarnawisienka
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym 76

miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy pestki słonecznika, siemię lniane i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy

My Chcemy Jeść
Pełnoziarniste paszteciki z kapustą i grzybami 70

zakładce "Książka" i z okazji BLACK FRIDAY dzisiaj są w genialnej promocji na hasło: CZARNAPAPAJA bo za jedyne 19,90 zł!  Składniki (na około 40 sztuk): Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550  250 g mąki pszennej typ 1850  270 ml mleka  opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru

Mango Papaja
STOLLEN I TEST ROBOTA ARIETTE 63

Stollen to tradycyjna, niemiecka, drożdżowa strucla, bożonarodzeniowa. Jest to ciasto z dużą ilością bakalii a w środku ciasta znajduje się marcepan.  Ciasto przygotowałam na rewelacyjnym robocie planetarnym  ARIETTE 1588/07 CLASICA   do nabycia w sklepie internetowym link Zaprojektowany we włoskim stylu zmieni Twoją kuchnię w prawdziwie funkcjonalną i piękną przestrzeń w której aż chce się gotować.  Taki

Kulinarne Fantazje Marioli
Rosja od kuchni czyli jak zbudować imperium... Witold Szabłowski - kilka słów o książce. 52

widelcem . Przeczytamy w niej wiele ciekawostek nie tylko kulinarnych z salonów czy apartamentów prezydenckich.  A więc po co i kiedy kucharz Stalina uczył śpiewać kucharza Gorbaczowa do drożdżowego ciasta?  Albo jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym, bo chciała aby jej dobry nastrój udzielał się także  żołnierzom

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 52

tylko w czasie świąt, ale także na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. paszteciki z grzybami do barszczu Przepis na paszteciki z grzybami Składniki na paszteciki z grzybami: Ciasto krucho-drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego spora szczypta soli Farsz grzybowy: 300 g grzybów leśnych (mrożonych lub suszonych

okolicepalnika.pl
Tradycyjna wigilia na kresach Polski 58

polskiej kuchni na kresach Polski, czyli na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Przyrządzana jest z ziaren pszenicy, miodu, maku i różnych bakalii. Na wigilijnym podlaskim stole muszą bezwarunkowo znaleźć się drożdżowe i słodkie racuchy smażone przeważnie na lnianym oleju. Do innych tradycyjnych podlaskich dań wigilijnych należą pierogi z kapustą i grzybami, które stanowią jedno z dań we wszystkich polskich domach, w których

ProstePesto.pl
Półfrancuskie grzebyki z marmoladą 84

Niezwykle pyszne półfrancuskie grzebyki, nadziane marmoladą. Z obłędną cukrową posypką. Polecam upiec. Z tej receptury wychodzi sporo ciasteczek, więc można upiec z połowy porcji, ale są

Izabelawkuchni
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE / ROGALE MARCIŃSKIE 78

Rogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie. Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca. Dziś i

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania