drożdżowe - 16813 przepisów (strona:508/1121)

Domowe burgery drobiowe. 145

dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części

Agusiowe smakołyki
Bułki do hamburgerów. 157

masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło.  Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.  Z każdej

Agusiowe smakołyki
Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem 123

gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się moja miłość do tego połączenia. Możecie znaleźć na moim blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą które zrobiłam właśnie z myślą o tym chaczpuri . Babka czekoladowa może być przygotowana z różnymi owocami. Ja wybrałam wiśnie, ale maliny, truskawki czy borówki też będą

Słodkie Gotowanie
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 14-15.11 ) 130

naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu

Ostra na Słodko
Makowiec zawijany 145

Druga połowa listopada to czas kiedy powoli zaczynam myśleć o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Już zaczynam robić listę prezentów i planuję świąteczne wypieki. W ten

Fascynacje Ani
Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 163

zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk

AZgotuj!
Domowe racuchy 102

Racuchy to świetne rozwiązanie na śniadanie, bądź lunch. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie. Składniki: kostka drożdży szklanka mleka ciepłego kilogram mąki do ciasta drożdżowego 3 jajka szczypka soli 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy łyżka masła roztopionego Sposób przygotowania: Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia

Wasze Przepisy
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 130

pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego lub rzepakowego sól i pieprz czarny

Heca w kuchni
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 156

Bardzo łatwy przepis na drożdzowca,kt óry nie wymaga wyrabiania. Mozna go zrobić dodając ulubione owoce, ser  lub budyń. Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka.. Przepis na dużą blachę. Składniki: Ciasto: 10 dag drożdzy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 4 jajka rozmącone widelcem

Przepisy mojej mamy
BRIOSZKA Z FIGĄ 137

Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.    mąka pszenna 250 g drożdże

Smaczne moje
BUŁKI DROŻDŻOWE Z WARKOCZEM 133

Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole.      Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 50 g 2 żółtka mleko 140 ml śmietana 18 % 50 ml cukier drobny 65 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki olej

Smaczne moje
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 158

Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą.    Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy   Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać

Smaczne moje
Sernik z bezą 111

rodzynki. Wylewamy na podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę

Kronika Piekarnika
Ucierane orzechowo rabarbarowe 97

gdzieś poza zasięg. Pozostali, cieszyć się swoją obecnością będą mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły

Kronika Piekarnika
Koperty z ciasta serowego 100

procedura ich wykonania jest szybka i banalna. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut. Można wykorzystać do ich nadziewania zarówno owoce jak i konfiturę. Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie ) 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko

Kronika Piekarnika