drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:41/73)

Drożdżowe kwiatuszki z budyniem i owocami 168

Tak jak obiecałam. Po porannym budyniu nadszedł czas na popołudniowy deser.  Nie wiem jak Wam, ale mi sam pomysł na takie kwiatuszki bardzo się podoba

Kuchnia w czekoladzie
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 146

bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.  Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru(...)przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać letnim mlekiem i odczekać 10 minut. Następnie wymieszać, dodać żółtka i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlewać po trochę wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek miski nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.  W tym czasie przygotować masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 685

masło połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasto jest dość luźne, więc trzeba je wyrabiać delikatnie i z wyczuciem aby nie kleiło się do blatu. Podczas wyrabiania od czasu do czasu blat podsypuję mąką Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej(...)środkową półkę i piekę około 21 minut – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony odstawiam do wystudzenia. Baranek z ciasta drożdżowego jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Makowiec zawijany 230

ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny(...)prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem

moj przepis na
Domowy kebab z kurczaka 246

idealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić (wszystko osobno – czyli osobno chlebki i mięso po upieczeniu, albo gotowe kebaby w całości (z pełnym nadzieniem ale bez sosu). Kebaby przed mrożeniem trzeba zawinąć szczelnie w folię kuchenną. Aby je rozmrozić, najlepiej dzień wcześniej przełożyć do lodówki, a po rozmrożeniu odgrzać w mikrofali lub (zdrowsza wersja(...)mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 109

idealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić (wszystko osobno – czyli osobno chlebki i mięso po upieczeniu, albo gotowe kebaby w całości (z pełnym nadzieniem ale bez sosu). Kebaby przed mrożeniem trzeba zawinąć szczelnie w folię kuchenną. Aby je rozmrozić, najlepiej dzień wcześniej przełożyć do lodówki, a po rozmrożeniu odgrzać w mikrofali lub (zdrowsza wersja(...)mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej

Niedzielny kucharz
Drożdżówka jak u babci 179

się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. Jeśli macie możliwość , koniecznie(...)czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy

Ogrodnik w podróży
A na przekąskę - bazyliaczki, czyli mięciutkie odrywane mini bułeczki bazyliowe 140

jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą na spacer. Ten mały paluszek już wybrał bułeczkę dla siebie ;) Składniki: 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 1/2 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki podczas wyrabiania 5 1/2 łyżki(...)miski z mąką i dodatkami. Po czym wbijamy jedno, całe jajko, mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wlewamy przestudzony, roztopiony tłuszcz. Wszystko zagniatamy ręką, dosypując ewentualnie odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ciasto winno być miękkie i odchodzić od rąk. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy w rękach małe bułeczki

Słodkie okruszki
Bajgle w wersji slow 168

 Tym razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w lipcowej piekarni razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 175

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych

My Chcemy Jeść
Chaczapuri z adżapsandałem 188

bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa(...)dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia i zaklejamy... ...Wszystko jedno w jaki sposób

Kuchenna Kontrrewolucya
Maślane piegusy z truskawką 148

Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet

Kuchnia w czekoladzie
PUSZYSTA BABKA DROŻDŻOWA 162

Składniki 500 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 70 g drożdży świeżych 250 ml mleka 10 żółtek 150 g cukru 150 g masła 25 ml

OliveandThyme
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 167

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę

Malinowa Kawiarenka
Racuchy z jabłkami 139

nigdy moja mama. Babcia zawsze robiła je na oko, bez odmierzania składników. Lata wprawy sprawiły, że zawsze się jej udawało. Część rodziny nawet teraz, po latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy(...)jajka, szczyptę soli, 16 g cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju + olej do smażenia, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania racuchów, ewentualnie sok z cytryny. Zacznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. Mleko podgrzej w garnku lub rondelku. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wsyp po jednej łyżce mąki i cukru. Do mleka wkrusz także drożdże. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką

blog.moje-pasje.info