jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych(...)łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut
KulinarneImpresje.plżółtka, spirytus, cukier z wanilią, sól. Na koniec wyrabiania ciasta dodać masło. Ciasto wyrabiać aż będzie bardzo gładkie, elastyczne i miękkie. Najlepiej zrobić to maszynowo hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, starajcie się nie podsypywać go mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5h. (Już wspominałam w innych(...)możliwość ustawienia w niej temperatury). Smażyć kilka minut z jednej strony. Jak już napisałam – najważniejsze, żeby ilość tłuszczu była wystarczająca – pączki muszą mieć możliwość unoszenia się na jego powierzchni bez dotykania dna. Oczywiście niczym nie przykrywamy. Uważajcie też, żeby tłuszcz nie był zbyt rozgrzany, bo pączki z zewnątrz się przysmażą, a w środku będą surowe. Usmażone pączki odsączamy
Pociąg Do Kuchnizabrałam się za zrobienie ciasta drożdżowego 300 g masła włożyłam do zamrażarki. Wszystkie pozostałe składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzałam do temperatury 37°C. Teraz zrobiłam rozczyn drożdżowy: W miseczce roztarłam drożdże z 2 łyżeczkami mąki (z 1 kg), 2 łyżeczkami cukru (ze 120g) i 100 ml ciepłego mleka (z 400 ml). Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe(...)przerywając mieszania dodawałam partiami stopione, wystudzone masło. Każdą następną porcję masła dodałam wtedy, kiedy poprzednia dokładnie wmieszała się do ciasta. To spowoduję, że nie będzie się kleić. Ciasto wyrabiałam długo, ale dokładnie tak, aby przestało się kleić. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około pół godziny. Masło wyjęłam z zamrażarki, starłam na tarce jarzynowej z dużymi oczkami
Kuchnia u KrysiPOSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna, wydaje mi się najprostsza i ciasto drożdżowe zawsze ładnie mi dzięki niej wyrasta. W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i podgrzać, aby było ciepłe. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki(...)mleczny. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ja pomagam sobie tu zawsze mikserem z mieszadłami hakowymi, a dopiero w końcowej fazie przechodzę na wyrabianie ręczne. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce, w której było wyrabiane - po uprzednim opruszeniu jej mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją
Grunt to przepis!Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży
Ladylaura.ogarnia życia i myli cię z grubą i pryszczatą przyrodnią siostrą. Księżniczki Disneya to ogólnie jakiegoś pecha mają do książąt. Zawsze na koniu, zawsze szlachetny i zawsze bez jaj i ze sklerozą. Kurde… nie będę księżniczką Disneya! Jak żyć?! Ostatnio uczę się piec intensywnie, ale to już wiecie. Drób sąsiada w ekstazie, jeszcze trochę a zacznie(...)Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu ustawiamy prędkość 0, temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
ladykitchenSkworcu ) 220 ml ciepłej wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik(...)trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu. Paluchy studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki 3 i 1/4 szkl mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych)+ 1 łyżka+ do podsypania 25 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżeczka 2 jaja 100 ml mleka 4 łyżki roztopionego masła pół łyżeczki soli opcjonalnie ziarenka wanilii do posmarowania: 1 rozmącone jajo 2 łyżki mleka opcjonalnie kruszonka/mak/sezam do posypania (my nie używamy) Przygotowanie Podgrzejcie mleko, wlejcie(...)Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą i cukrem. Dodajcie przygotowany rozczyn, jaja i wymieszajcie składniki (ja robię to mikserem z hakiem). Teraz dodajcie roztopione masło i przez 10-15 minut wyrabiajcie ciasto- aż stanie się gładkie, będzie również nieco luźne. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (w połowie wyrastania odgazujcie ciasto uderzając
OliveandThymeWielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego warto rozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki(...)ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Chocolate Muffin Blogpełni więc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn(...)mąką i cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę
Kuchenne Wariacjeelastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia — dodawajcie, wyrabiając(...)płynu i studzimy. SOS HAMBURGEROWY Do miski wkładamy majonez, do majonezu – ketchup. Ja zawsze wybieram wersję pikantną. Następna w kolejności – musztarda – ja lubię tu Dijon (każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne
Karo in the Kitchenśniadanie? A chęci, by wstać wcześniej, wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie brak? Jest na to sposób>>> te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło to przez 1-2 godzinki(...)minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Mąkę pszenną, jajko, miód, sól i sezam wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnie mleko i wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać oliwę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite
Nastoletnie Wypiekaniemlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka(...)pyszności z tytułu posta. Niezwykle pomocny w wyrabianiu ciasta idealnego okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej
OliveandThymebuchty / pampuchy Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki" bo gotowane były na parze przy
Bon Appetit Małgorzaty