drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:43/73)

DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 184

Tradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ...  Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały.  Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki.  Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy.  Polecam gorąco - szczególnie(...)minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Cukier ubijamy z żółtkami. Do ubitej masy  wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, alkohol  i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy ciasto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę

Walijskie Pichcenie
Cynamonowe bułeczki 171

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)łyżki cukru trzcinowego 1 jajko rozbełtane do posmarowania Wykonanie: W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić

dom-agi.pl
MAŚLANE BRIOSZKI 173

Nasz ulubiony typ ciasta.  Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)mąki, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie

OliveandThyme
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 132

Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wyrabiacie ciasto. To będzie hardcore! Trzeba to robić jakieś 15-20 minut. Mocno i dokładnie. Mięśnie będą palić, wszystko będzie kleić się do rąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek

GRUBY WAŁEK
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 114

Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wyrabiacie ciasto. To będzie hardcore! Trzeba to robić jakieś 15-20 minut. Mocno i dokładnie. Mięśnie będą palić, wszystko będzie kleić się do rąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek

GRUBY WAŁEK
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 152

salami, którą mogłabym jeść codziennie :)  Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami(...)przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie   i prostsze   ) Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i  poczekać aż ciasto pięknie

Kuchnia Viki
Serowo – cynamonowe zawijańce 145

Serowo – cynamonowe zawijańce Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich chłopaków. Dom po takich wypiekach pachnie jak najbardziej egzotyczna szkatułka z korzennymi przyprawami u Sułtana Polecam , spróbujcie otulić się ich ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki(...)cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe bułeczki dyniowe 197

macie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki):  500 g mąki pszennej + mąka do podsypania(...)suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec dolać masło wymieszane z cynamonem i powtórnie wyrobić ciasto. Nie należy się przejmować, jeśli wyda Wam się

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 123

będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem nie tylko w pracy czy szkole, ale również podczas weekendowych wypadów za miasto na łono przyrody :D Składniki (na ok. 20 szt.): Ciasto drożdżowe: ok. 400 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g masła (lub margaryny) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 1 op. (7 g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży(...)mleko z rozpuszczonym w nim masłem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek

MyCookBook.pl
nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach... 152

Składniki: 1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki 2 etap: mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 211

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto(...)Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez

Wanilia i Kardamon
Calzone- czyli chlebek z farszem. 126

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe

vaniliowoczekoladowa
Małe co nieco dla amatorów pizzy 306

grubym drożdżowym cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez(...)Następnie należy wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Kolejną czynnością będzie dolanie pozostałej ilości wody, oliwy z oliwek oraz przypraw. Składniki należy ugniatać ręką przez około 10 minut. Czym dłużej wyrabiamy ciasto tym lepiej. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno przyklejać do rąk, należy podsypywać mąką. Odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się i z łatwością odchodzi od miski. Jednolitą kulkę ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 156

wrzosem, dorodnymi kiśćmi jarzębiny i owocami dzikiej róży. Niestety bez grzybów, bo susza nie odpuszcza.       Zawsze zabieramy ze sobą jakąś przekąskę, bo nie ma nic przyjemniejszego od odpoczynku na miedzy, w cieniu rozłożystego klonu, jarzębiny, czy dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy(...)podkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym lukrem, lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z korzennymi przyprawami, choć u mnie najczęściej znikają jeszcze gorące, nieupudrowane ;) Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym:  na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka

Rozpustne gotowanie
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 151

sposób ją napowietrzyć - dodać sól, żółtka, wystudzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką - lub owinąć folią(...)smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3 .   Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę.  Zakręcone drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach

Grunt to przepis!