drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:51/73)

TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 138

"Jeśli doznałeś niemiłego uczucia, że ktoś rzucił na ciebie urok, remedium znajdziesz w najbliższej boulangerie . Owiń kawałek chleba w czystą białą serwetkę i daj go pierwszej

KUCHARNIA
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze(...)papryka czerwona - jedna mała- papryka żółta - jedna mała- cebula - 5-6- tuńczyk - w oleju, puszka- ser żółty - 500g- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu)Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego

Wypisz Wymaluj
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2161

Idealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z

kuron.com.pl
Kołaczyki z jagodami. 190

właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych proporcji jest bardzo miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Ja do nadziania moich kołaczyków użyłam mrożonych jagód, lecz w sezonie polecam oczywiście świeże. Składniki na kołaczyki(...)czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Teraz wlewamy masło i wyrabiamy aż do wchłonięcia się tłuszczu, czyli około 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę, a następnie wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 132

Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;) Składniki na 12 ślimaczków Zaczyn: 30 gr świeżych

Gotowanie...to proste !
Rogaliki z serem 167

Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka. Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy, aż podwoją objętość (zajmie to nie dłużej niż 10 minut). Mąkę wsypujemy do dużego naczynia (jeśli wyrabiamy ręcznie) lub misy miksera (jeśli wyrabiamy hakiem) i dodajemy do niej lekko podgrzane mleko (letnie – nie gorące), wyrośnięte drożdże, cukier, żółtka i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać, dodając w trakcie(...)rozpuszczone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące). Wyrabiamy dotąd, aż ciasto przestanie się błyszczeć, będzie miękkie, jednolite i elastyczne. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotowujemy farsz: Do twarogu dodajemy żółtka, śmietanę, oba cukry oraz drobno startą skórkę z wyparzonej wrzątkiem cytryny. Rozgniatamy całość widelcem, aż ser się rozdrobni

Poezja smaku
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 187

Dla tych, którzy nie wiedzą, pączki po Śląsku to kreple  :) Piekłam je na ostatnią chwilę, po wczorajszych problemach z piecem, cieszę się, że w ogóle

Smakowy Raj
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 156

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to

pink envelope
Serowe róże drożdżowe 177

Mięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu

Kulinarna (nie)codzienność
Bułki pszenno-kukurydziane 118

Z tymi bułkami to było sporo śmiechu. Choć najpierw to były nerwy. Na samą siebie, na swoje gapiostwo. Znalazłam ciekawy przepis na chleb , a że zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 293

Pogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas

Kuchnia w czekoladzie
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 164

zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.  Przepis na GWIAZDA  . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej 150 g cukru szczypta(...)minut. W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy  przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy

Lili w kuchni
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 146

każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo(...)nadmiar wody odparuje), dopraw cukrem, ziołami oraz solą. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, by lekko zgęstniała. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie, przełóż je na oprószony mąką blat i wyrabiaj kilka minut, podsypując mąką wedle potrzeby, aż ciasto będzie puszyste i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód

Moje Qulinaria
Rogale "marcińskie" 208

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich

Moje domowe kucharzenie
Strucla drożdżowa z makiem 175

Wyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :)  Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania