drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:52/73)

Puszysta pizza bezglutenowa 193

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się(...)wymieszaj wszystkie mąki z solą i siemieniem lnianym. Dodaj zaczyn do mąki, wymieszaj. Następnie dodaj oliwę i białka. Ciasto będzie dość rzadkie, nie przejmuj się tym - po czasie zgęstnieje. Wyrabiaj ciasto kilka minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotuj sos - podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek na oliwie. Dodaj resztę składników i gotuj na małym

Powiedz dietom nie
pączki z konfiturą różaną 185

A jednak! Zmobilizowałam się i usmażyłam domowe pączki :) Nie odpuściłam. Był to mój pierwszy raz :) Idealne z wyglądu może nie są - nie wszystkie wyrosły tak samo

chili & sugar
TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe 170

Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica. Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem

Ostra na Słodko
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 130

sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się wypchać jak najwięcej powietrza. Folii spożywczej dajemy(...)rozwiały się zaraz po zdjęciu siatki i folii. Zapach – jedyny w swoim rodzaju, idealna struktura, nie rozpadająca się podczas krojenia, wygląd – bez zarzutu. Do mozaiki drobiowej z pieprzem syczuańskim specjalnie upiekłam puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia . Domowa wędlina, domowe pieczywo – mogę tylko dodać – gorąco polecam i życzę smacznego. Wyrób zrobiony według mojego przepisu i pomysłu

mojewypiekiinietylko
Pulchne drożdżówki z truskawkami 123

Sezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i  czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą

Kubki smaku
Dyniowy chleb 123

drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto(...)około 20 min. Co jakiś czas zapanowując komorę pieca (powtórne naoliwianie nie jest już konieczne ale tez nie wykluczone). 3. Co sześć miesięcy należy dokładnie umyć koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ *Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia" **Informacje odnośnie

CookYourself
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 250

dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest(...)prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce, dodajemy do nich letnie mleko, roztopiony olej kokosowy, wodę, przecier dyniowy i wyrabiamy. Mieszamy całość do połączenia składników (gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę więcej mleka, ja dolałam 3 łyżki, użyłam przecieru pieczonego w piekarniku, który jest gęściejszy niż gotowany).Ciasto odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 214

Dwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis

Kuchnia w czekoladzie
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 128

naszej okolice wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" Składniki: 1/5 kg mąki  1/2 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki masła(...)ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min.  Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat

kgwjanczewo
Mleczne bułeczki z makiem 177

świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mi się te kiszki nie skręciły(...)weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 193

Moi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z

Smaczne Zdrowe
Drożdżowy placek z owocami 169

Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi.  To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto nie jest zbyt wymagające jak na drożdżowe i piecze się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać.  Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki, wychodzi duża blacha ciasta.  Same plusy. :) Polecam zatem ten przepis. :) Składniki(...)wyrabiamy ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy je do rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem.  Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru.  Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez

Garniec Magalie
Smażone pierożki 179

Pierożki te powstały z myślą o konkursie kulinarnym. W zasadzie takie konkursy są głównym motorem napędowym by pobudzić swoją kreatywność, gdyż przepisy na nie muszą być

Smaki Na Talerzu
Paszteciki z pieczarkami 140

mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam(...)roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na mieszance oleju i masła zeszklić cebulkę i odstawić. Pieczarki smażyć partiami - jeśli

Kulinarne Inspiracje
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 195

Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie

ciastkarnia na kruchym spodzie