Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie
ciastkarnia na kruchym spodzieMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w
Smaczne Zdrowegarnuszka wlewamy ciepłe mleko rozkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników dodajemy do miski, po czym dodajemy nasz rozczyn drożdżowy, wyrabiamy jednolite sprężyste ciasto. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotujemy naczynie, na którym będziemy piec poszczególne elementy. Ja do tego wykorzystałam szklaną miskę owiniętą(...)potrzeba nam tylko odrobina cierpliwości. Składamy koszyk, gdy jest już zupełnie wystudzony, zapobiegnie, to nam niepotrzebnemu rozpadnięciu się ciepłych elementów. Ozdobiłam go kłosem, różami, ale równie piękny będzie równie bez tego. Udanego tworzenia. Basia
Basia w kuchniJagody, jagody, jagody !!! Lipiec jest waszym miesiącem. Deszcze napoją was wodą, Słodyczy przyniesie wam słońce... Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :)) Niestety nie
Walijskie Pichceniesię z przepisów potraw przyrządzanych na Ziemi Kłodzkiej przed II Wojną Światową. Natomiast wiersz Hermana Baucha „Ciasto z kruszonką” stanowi dowód jak popularne i lubiane było na Dolnym Śląsku ciasto drożdżowe: „Śląskie ciasto, ciasto z kruszonką To jest ciasto, jasny gwint Na całym, wielkim, bozym świecie Nic lepszego nie znajdziecie. Nawet inne pyszne rzeczy Równie wspaniałym smaku Nie wzniosą się nigdy(...)mąkę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, jajka, żółtko i na koniec wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać wszystko łyżką i dosypywać stopniowo mąki, do momentu, aż ciasto zrobi się zbyt gęste by je mieszać łyżką. Oprószyć dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto ma być elastyczne i lekko lepkie (bo przy zbyt dużej
Passions hobbies lifeChaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi
Smaki Na Talerzudotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Te proporcje nie dziwią, jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie ciasto” – nie, ziemniaki to nie mąka, nie gluten i nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego się rozpada. Takie ilości mąki w przepisach(...)rodzaje mąki. Szykujemy sobie miseczkę z mąką lub bułką tartą do panierowania. Całą wsypaną mąkę wrabiamy do ziemniaków nie dotykając ich – widelcem. Mieszamy zagarniając od dołu do góry, bez rozcierania i ruchów obrotowych – okruszki ziemniaków powinny całkowicie pochłonąć mąkę i się nią oblepić, a sama mąka stanie się niewidoczna. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej
Karo in the Kitchenżółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może(...)jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi Drukuj Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka 40 g drożdży 4 jajka 125 g masła 0,75 szkl. cukru szczypta
Mieszam w GarnkuCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi(...)rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem
Słodkie okruszkiNie może być Tłustego Czwartku bez pączków. No, nie do końca, ale dlaczego miało by ich nie być. Staropolskie przysłowie mówi : „ Powiedział Bartek, że
mojewypiekiinietylkowyrabiania i dotyku ciepłych dłoni! O ile z ciastem jajecznym z mąką pszenną poszło gładko, tak z ciastem z semoliną to już prawdziwie ciężka praca, ale jak pięknie to ciasto wygląda - idealnie żółciutkie! I jakie przepyszne! Kiedy ciasta zostały przez nas przygotowane, zostały odłożone na krótki odpoczynek my mogliśmy zabrać się do dalszej pracy! Przyszedł czas na szybkie drożdżowe(...)siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię i tu moglibyśmy podać naście argumentów dlaczego, ale po tych warsztatach z pewnością się to zmieni - chcę eksperymentować! W moim domu rodzinnym przygotowywało się
Plate of Joybyć zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin. ;) Ciasto drożdżowe z serkiem homogenizowanym, które niezmiernie przypadło mi do gustu sprawdziło się także tutaj znakomicie. Myślę też, że sprawdzą się każde inne owoce; miałam śliwki wyjątkowo twarde i kwaśne, które(...)śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 3 . Masło rozpuścić i wystudzić. Zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami, serkiem homogenizowanym, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ścianek (ok. 5-7 minut), następnie połączyć z masłem i skórką cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik
Kuchnia Prezydentowejznów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła 8g drożdży 1 żółtko 5 łyżeczek cukru szczypta soli nadzienie orzechowe(...)masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do mąki, następnie wlać rozczyn, resztę mleka, dodać sól oraz purée z dyni, składniki wymieszać, wyrabiać około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo masło - ciasto będzie elastyczne, lekko klejące, ale powinno odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Smakołyki BerenikiDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze(...)doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon
Kulinarne przygody GatityPuchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po
Opowieści z piekarnikaSmakowite jesienne bułeczki ze śliwką i gruszką. Szybko się robią, a zje nawet niejadek. Można je zrobić też z czekoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Bardzo polecam
CoolinarniePL