drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:48/73)

Pulpeciki ze schabu z warzywami 98

  Od dwóch tygodni chodzę do pracy (wreszcie, jupi!). Staram się zawsze coś ugotować wieczorem, na następny dzień. To czasami jest nie lada wyzwanie, przewidzieć na

Szybko Tanio Smacznie
Pizzerinki cebulowe z mąki pełnoziarnistej. 140

Małe, niepozorne,  sycą jak te mega wypasione, a to wszystko dzięki mące graham, a raczej błonnikowi w niej zawartym. Większość z nas wyrosła w czasach

Dieta moja pasja
Svíčková na smetaně s knedlíkem 218

kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę zaś zamienimy na smalec. Posłużę się praktyczną i wydajną suszoną włoszczyzną oraz(...)robi możemy zabrać się za knedliki. Z drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut.  4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane

Kuchnia PROzdrowotna
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 229

Dzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale

Via Gusto
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 159

Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ---->  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu(...)czasie do miski wlewam roztrzepane jajka wymieszane z ekstraktem z wanilii i wszystko mieszam, na początku łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką do momentu, w którym przestanie się bardzo kleić do dłoni. Wlewam roztopione masło i wyrabiam do momentu, w którym ciasto wchłonie tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie

Blondynka Gotuje
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 148

imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka 2 duże(...)może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce pod przykryciem, żeby wyrosło i podwoiło objętość. Może to potrwać nawet klika godzin, zależy od temperatury pomieszczania (optymalna temperatura dla wyrastania

moj przepis na
Pączki pieczone 352

smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy(...)wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 144

lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny!   Dlaczego warto? Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład(...)mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej zrobić to trzepaczką). Rozczyn ma mieć konsystencję raczej gęstą, ale dalej leistą. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Na początku wszystko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 185

Kawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka , który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi(...)wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków

Kolorowy Przepisownik
Pizza polska z PRLu :-) (bezglutenowa) 192

Dziś przedstawiam przepis mojej mamy na pizzę z czasów propagandy sukcesu, z PRLu , która zupełnie nie przypomina pizzy, a bardziej swoistą zapiekankę na dużej blasze. Chciałam

Kawa z mlekiem
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 148

Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 520

przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne(...)rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam

Grunt to przepis!
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 115

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe krążki z masą kokosową 128

Drożdżowe ciasto  z masą kokosową połączyłam, z których pyszne małe drożdżóweczki, krążki zrobiłam.  Są nie duże na raz do schrupania, idealne dla dzieci do zjadania.  Mocno kokosowe, w smaku wyjątkowe.  Nie ma za dużo przy nich kombinowania, a radosć jest podczas ich smakowania.  Ponad 60 krążków, idealne na rodzinne spotkanie, czy dowolne świętowanie(...)miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy, pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej,   następnie jeszcze raz zagniatamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ok. 60/40

Moniki Smakołyki
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 237

Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania