upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. mąkę pszenną, wodę, sól, ugotowaną, wystudzoną soczewicę i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią(...)piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą). Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli
Gospodyni Miejskaktóre podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek 25 ml rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu(...)wlewamy mieszankę letniego mleka z margaryną. Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy
Smakowy Rajznakomicie,zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza(...)łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie jeżynowy bez cukru) Wykonanie: do miski przesiać mąkę,dodać miód,suche drożdże,sól i mleko.Mieszając drewanianą łyżką dodawać po 1 jajku.Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przy okazji przepisu na ślimaczki z Nutellą zdradzę Wam co zrobić, żeby drożdżowe ciasto zawsze wychodziło fantastycznie: trzeba się nim nie przejmować :) Czyli dać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już(...)krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole
CiastkozercyDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki(...)którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna
Smakowy Rajmąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny(...)się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskadyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami(...)spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat sam to robi. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłównaprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca. Jagodzianki z mascarpone (18 szt.): 1 litr(...)pozostałym cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy
Poezja smakuSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko ciepłe 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier wanilinowy 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThymeSkładniki: drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200
W Mojej Kuchni LubięJakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam
Amatorka kuchennazawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!) 1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja 2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy do piernika(...)masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części
kgwjanczewowgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka(...)cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie
Gospodyni Miejskarabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową(...)truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje: 2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli
Kulinarne przygody Gatity