drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:29/73)

bulki żytnie z ziarnami 116

Miękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam

babka w formie
oponki serowe na drożdżach 120

Oponki zwane u nas są po prostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie(...)Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić,  wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie  rozwałkować na grubość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Super szybki chleb bez drożdży 126

Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu(...)drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu

Marder&Marder Manufacture
Bagietka na maślance 109

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać. Dawno nie jadłam bagietek, a miałam na nie straszną ochotę. Postanowiłam więc wyszukać przepis na bagietkę, w której w skład wchodzi maślanka. Tak właśnie trafiłam do Evenki . Wyczytałam, że ta bagietka zawsze się(...)łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować

dom-agi.pl
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 199

ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku(...)oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę

Mia Cucina Sofieta
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 353

zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ 133

która natchnęła mnie do napisania postów z daniami właśnie z tych krajów. Dziś zaczynam od Włoch i pysznej Focacci. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI(...)misy miksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą. W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach. Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka

Kuchnia w opałach
Pizza z cebulą i boczkiem 158

Dodatkowo: Papier do pieczenia; Blacha z wyposażenia piekarnika. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć boczek. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę wraz(...)ciasto powoli wlewając pozostałą wodę wymieszaną z mlekiem (ciasto powinno być elastyczne i ścisłe, nie może być zbyt suche i zbyt kleiste). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez 7 - 10 minut). Wyrobione, elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 231

mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało(...)letniej wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta  drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką. Ułożyć w misce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem - Przepis na Drożdżowe z Rabarbarem 233

wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około(...)minut do 60 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto drożdżowe (najprostsze) 161

Zapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam Składniki: ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szkl puree z dyni 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego(...)ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki.Posypujemy przygotowana kruszonką, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego Przepis na 16 porcji

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku 244

zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki(...)czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić  na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Przygotować formę

Moje domowe kucharzenie
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 129

Tłusty czwartek - zapominamy o kaloriach lub nie liczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na

mojewypiekiinietylko
Bajgle 171

Bajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa. Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają

Jacob Tastes
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 191

musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki(...)płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie). Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek. Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze

Kulinarne przygody Gatity