drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:34/73)

Domowe bułki 110

Nie wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez

pink envelope
Baranki Wielkanocne bez foremek 203

Bardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze

Apetyczna babeczka
Bułki wiejskie 2803

będę się rozpisywać, wszystko dokładnie widać na zdjęciach, w szczególności tą chrupiąca skórkę. Bez wątpienia perfekcyjny przepis na domowe bułki na śniadanie! Miąższ z dużymi dziurami to zasługa zaczynu, który przez całą noc spokojnie sobie pracuje. Przygotowując te bułki chciałam uzyskać poszarpany wierzch- wzorując się na tych sklepowych bułkach wiejskich. No i chyba się udało ;). Spróbujcie koniecznie! Składniki(...)zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie

Nastoletnie Wypiekanie
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 159

chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi sama za siebie. Odpadło też mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę(...)trochę cukru, w ciągu 30 sekund były zmiksowane na puree, potem ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FOCCACIA - IDEALNA 200

foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie(...)naczyniu zamieszaj ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej drożdżową mieszankę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego przez 8 minut (ja wyrabiałam hakiem). Ciasto pod koniec powinno ładnie odchodzić od brzegów miski. Przykryj miskę

Słodko-Słony Świat Ilony
Drozdzowe buleczki z szynka 129

jako farsz wykorzystałam fetę i szynkę. To pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej nutki uzupełniłam go tajską bazylią. Wyszło smakowicie ! Drożdżowe bułeczki z szynką Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka(...)Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Ciasto wykładamy na  omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach

Kulinarne przygody Gatity
Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami 161

dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych.  Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem.  Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki(...)palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej

kulinarne odsłony pati
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 138

sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę(...)piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.  Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Drożdżówki z borówką amerykańską 314

ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać.     Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)mikrofali, dodajemy do niego serwatkę (po wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, masło z serwatką, ubite jajka. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

mojewypiekiinietylko
Ślimaki z różą 119

Czasami ochota na domowe ciasto drożdżowe jest tak wielka, że nic nie jest w stanie jej zaspokoić...poza domowymi drożdżówkami :)Ślimaki z różąSkładniki:500 g mąki40 g drożdży 5 łyżek cukru100 g masła1/2 szklanki ciepłego mleka2 jajka1 żółtkoszczypta solipowidełko śliwkowekonfitura z róży (ja mam w wersji domowej)Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem(...)jajka, żółtka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy

Lawendowe Niebo
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 167

Składniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki

OliveandThyme
Rogaliki drożdżowe 122

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)margaryny (u nas bez dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą.    Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 226

wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. Jeżeli(...)pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę udanego wypieku

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Makowiec drożdżowy 174

łyżką cukru. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, wyrośnięty rozczyn, żółtka, olej i rum. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone, przestudzone masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jeżeli mamy gotową masę makową dodajemy do niej posiekane suszone morele, figi(...)minut. Upieczone makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 150

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;)  Każdy(...)konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz

Kolorowy Przepisownik