się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku(...)bułka tarta do wysmarowania formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek
moj przepis naPasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso(...)układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek
Miód i pieprzZnakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach(...)dół) 1 godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach
SzczyptaSmaQchoć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny(...)Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzkombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki(...)szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić
Ala piecze i gotujebędzie własne ( na przykład zrobione według tego przepisu ) farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię(...)oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko
Miód i pieprzpatelni np. z jabłkami. Ta wątróbka nie jest na słodko lecz lekko na pikantnie. Aromat dodanych przypraw ciężko natomiast opisać słowami. Typowym dla kuchni azjatyckiej jest to, że wątróbkę drobiową czy też wołową przed zastosowaniem zawsze najpierw się blanszuje przez kilka minut we wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone
Sztuka gotowania w/g Samirypróbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu. SKŁADNIKI: mięso z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki(...)wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy
W kuchennym oknie Ewyzrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami składniki ok 250 g wątróbki gęsiej mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka
Stare GarySkładniki Wątróbka drobiowa 550g Pierś kurczaka 350g Cebula 1 duża Pietruszka 1 pietruszka Marchew 3 średnie marchewki Jajko 2 całe jajka + 1 żółtko Śliwki suszone 150g Sól Pieprz Liść laurowy 1 liść Ziele angielskie 2 ziarenka Vegeta 1 łyżeczka Wykonanie: Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i skrzepów. Pierś z kurczaka umyć i usunąć błonki. […] The post Pasztet drobiowy
Kulinarne Przebojecielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól(...)dodajemy do niej liście laurowe i ziele angielskie nakrywając patelnię przykrywką. Mięso cielęce dusimy, na małym ogniu, przez 25-30 minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą
Miód i pieprzCóż tu można napisać o wątróbce ? Chyba tylko tyle, że w ten prosty sposób można tanim kosztem przygotować wyśmienity obiad Składniki 0.5 kg wątróbki drobiowej 2 twarde, kwaskowe jabłka 2 cebule olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia wątróbki sól i pieprz do smaku opcjonalnie majeranek Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, odsączyć z nadmiaru wody i zasypać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 500 g wątróbki drobiowej 200 g pieczarek 1 jabłko 1 cebula 250 g makaronu 200 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, jabłko
magiczna kuchnia Kasiwątróbce, a efekt? Spróbujcie sami. Moja rodzina jest zdecydowanie na TAK ;-) Jeśli lubicie zamienić czasem tradycyjny mielony na coś innego, proponuję spróbować pysznych kotletów z ryżu . składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1 średnia cebula 2 jajka 2 pełne łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Wątróbkę myję, osuszam papierowymi ręcznikami i kroję w drobną kostkę jednocześnie oczyszczając
babka w formiewspomnień z dzieciństwa, w których wątróbka jest koszmarem. Moja mama dobrze gotuje, nawet bardzo dobrze i wszystko co przygotowała było smaczne. Szpinak też :) Składniki: 500g wątróbki drobiowej (moja jest z kurczaka) 3 łyżki masła 1 cebulka szalotka łyżeczka majeranku 1 jabłko sól i pieprz Wątróbkę oczyszczam, cebulę kroję w plasterki, jabłko (umyte) razem ze skórką ścieram na tarce. Masło
Gotowanie i blogowanie