drobiowa wątróbka - 500 przepisów (strona:28/34)

Gęsi pasztet z żurawiną 127

wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki(...)mleku. Boczek kroimy na kawałki, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z drobiowych żołądków 157

height: 1em; max-height: 1em;" /> Cóż ja lubię podroby , a niektóre nawet uwielbiam , jak serduszka , czy wątróbkę . Nawet moje dzieciaki nimi nie gardzą , kochają serduszka drobiowe i potrawkę z żołądków , jakoś tylko do wątróbki , nie mogę ich przekonać . Dobrze przyrządzone żołądki są naprawdę przepyszne , podane z makaronem i szczypiorkiem .. uwierzcie , bajka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Pasztet wieprzowy z grzybami 117

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem

królestwo garów
Wątróbka drobiowa – wątróbka gęsia z jabłkiem 103

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule, 6 – 7 jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć

królestwo garów
Szybkie kanapki z pasztetem 127

jest osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa

Moja smaczna kuchnia
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 211

podniebienia i co najważniejsze są zdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu !   Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może  być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego  ( karkówka, łopatka ) 1 kg słoniny 8 dkg kaszy manny 1,5 g mielonego imbiru 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz mleko

Przepisy i porady kulinarne
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 118

Nuże, łasuchy! Ile to razy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby jak wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam

Right Behind The Kitchen
Azjatycka watrobka z kurczaka 213

Dzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania dania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Potrawka z podrobów z warzywami 145

Dzisiaj coś dla mięsożerców, albo może powinnam napisać- dla koneserów mięsnych smaków. Podroby nie wszystkich jedzących mięso przekonują. Faktycznie, można kochać albo nienawidzić. Ja jako dziecko jadłam wątróbkę niczym za karę, nie cierpiałam żołądków, mówiąc szczerze- smak i zapach wywoływał we mnie swego rodzaju obrzydzenie. No to Was zachęciłam! Nie ma co ;) Na całe szczęście dorosłam, dorosły moje zapędy kulinarne(...)przekonać niejednego sceptyka, pod warunkiem, oczywiście, że są odpowiednio przyrządzone. Do przygotowania tego dania (ok. 5 porcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej

Pichceniomania
Wątróbka cielęca w cebuli i marchewce z groszkiem 92

groszkiem a w dodatku z ketchupem i koncentratem pomidorowym wydaje wam się dziwne - to tym bardziej polecam wam ten eksperyment. Pasują do siebie naprawdę dobrze. Oczywiście wątróbkę cielęcą można zastąpić inną, np drobiową, która jest delikatniejsza, ale nie ma aż tak wyraźnego smaku

Milion Smaków
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 215

czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy

BaRepas
Gulasz z wątróbek indyczych według Ewy Wachowicz 135

Składniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić(...)pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki. Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać bulionem drobiowym. Pogotować około 10 min. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu. Zagotować i dodać pokrojoną natkę

O kuchni z uczuciem
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 120

białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet pieczony 142

łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem(...)ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić

Świat Domowej Kuchni
Wątróbka z jabłkiem 134

szkolnej, kiedy to zakopywali watróbkę w ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą jest dla mnie zbyt ciężkostrawna, ale taka drobiowa z jabłuszkiem to prawdziwy rarytas. Delikatna w smaku i miękka, a majeranek doskonale podkreśla smak jabłek przysmażonych

To co kocham