drobiowa wątróbka - 500 przepisów (strona:19/34)

Smarowidło pasztetowe do słoików 178

smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu.  Pasztet wieprzowy do słoików  SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow ego kilka ziarenek ziel a angielskie  PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy szynkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 443

cumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek

Smaczne Zdrowe
Kaczka świąteczna nadziewana 153

kaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 188

ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka śmietany mąka sól, pieprz, kostka rosołowa olej do smażenia 1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody

Trzeci talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 216

rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu(...)pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia

Kuchnia Beaty
Pasztet drobiowy z wątróbką 161

witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy(...)patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy

Pyry na Gaz
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 174

Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny(...)talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości

w mojej kuchni
PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ 201

smaczny.  Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. A jak wiadomo  nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne.   ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g.  mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. ) surowa słonina lub boczek 100 g.  bułka 1 szt. (namoczona, odsączona(...)gustu jaja 2 szt.  masło 2 łyżki tłuszcz do posmarowania formy ~~METODA~~ Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.  Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami,bułką, cebulą i wątróbką.  Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę

Kuchnia Paulettes
Domowy pasztet 165

puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela(...)łyżeczki gałki muszkatołowej -1 łyżeczka majeranku -1-2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku  Podana ilość wystarcza na dwie foremki keksowe o wymiarach 24 x 10 cm. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Udka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu

Kulinarne przemyslenia
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami 150

przeszła solą. Dzięki temu dobrze zapamiętałam, że wątróbkę solimy dopiero na talerzu :) Wspominam to z uśmiechem i cieszę się, ze mimo takich wpadek nie zniechęciłam się do gotowania :) Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się(...)danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki na 3-4 porcje: 500 g drobiowej wątróbki 2 większe cebule 4-5 ząbków czosnku 3 jabłka - użyłam większych papierówek 3-4 łyżki masła mąka do oprószenia wątróbki sól, pieprz, majeranek Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet drobiowy 217

Składniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso(...)oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem

Darcia w kuchni
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 400

Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex(...)kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy

VioletoweKucharzenie
Pasztet mięsny z żurawiną 190

pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie(...)zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i warzywa

Kulinarne przygody Gatity