drobiowa wątróbka - 500 przepisów (strona:24/34)

Pasztet z jelenia 181

pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce. * użyłam udźca z jelenia ** można zastąpić wątróbką drobiową *** można zastąpić suszonym Notes - pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Staropolski rosół 125

wołowinie. Gotuje się dość długo, ale efekt końcowy jest wart tego czekania.  Składniki: * jeden średni kurczak (około 1.5kg) (bez piersi) * 500g wołowiny  * 1 cebula * 6 drobiowych  wątróbek  * 2 średnie marchewki  * 1 duża pietruszka * 1 liść laurowy * wegeta, pieprz * woda * makaron do rosołu Kurczaka myjemy i porcjujemy. Grzbiet, udka oraz skrzydełka wkładamy do dużego garnka

Klasyka Gotowania
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 228

pieczeniu, to ten smak..... mmmmm, brak słów. Kiedy tylko wystygł, dziecko oczywiście zgarnęło piętkę i jemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym pasztetem z wątróbek drobiowych, który tamtego dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła

Blondynka Gotuje
Pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia 226

Składniki: 400g wątróbki drobiowej, mały kawałek selera ( ja miałam po obraniu 35g), mała marchew ( ja miałam po obraniu 50g ), 1/2 cebuli,  1 łyżka masła, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Surówecia 2 167

Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .       Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .   Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .        Składniki

Mój Smak
Pasztet z wątróbki drobiowej 169

Dziś gratka dla miłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam w każdym razie bardzo ten pasztet smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie

Czary - gary w kuchni
Bardzo prosty pasztet wieprzowy 113

się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
20 dań idealnych na delegację 1451

Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków

Ugotować
Drożdżowe pierogi z soczewicą 187

stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Mięso przełożyć na sitko

moj przepis na
Pasztet z żurawiną 178

żurawiną, jest bardzo  smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 0,5 kilograma boczku surowego 100 gram drobiowej wątróbki 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 2 kajzerki 2 jajka Garść suszonej żurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 200

spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm. Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników wyszło mi 20 krokietów. Krokiety z wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną  alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące

Proste Potrawy
Polędwica wołowa, psiamać! 127

delikatna jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy - 90 zł za kilogram. Dobra, jest to trochę więcej niż koszt wątróbki drobiowej z dwudziestu kurczaków ale psiamać - warto, oj warto! Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki aby podczas smażenia mięso miało pokojową temperaturę. Mięso przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 228

soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce

Right Behind The Kitchen
Pasztet z indyka i wątróbki 150

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso

Atlas Smaków
Wątrobiane kluski na rosole 257

Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej

Ewa w kuchni