drobiowa wątróbka - 500 przepisów (strona:31/34)

Pasztet mięsny 268

też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego(...)Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 159

dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić. Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej(...)podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast

królestwo garów
Pierogi z gęsimi wątróbkami 118

Pierogi lubimy pod każdą postacią...a, że czasami coś w kuchni zostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by

R'n'G Kitchen
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 252

bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini(...)bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan

Chilli Czosnek i Oliwa