domowe - 500 przepisów (strona:20/34)

Śniadanie u Sąsiadek. 209

osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą.Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło.Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jedenrodzynek) w poranek niedzielnyto prawdziwy relaks

W kuchni Karmel-itki
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 167

nagrzewam do 180 stopni. Piekę kuleczki ok. 20-30 minut, aż pięknie zbrązowieją. Na wierzchu będą chrupiące, a w środku niesamowicie mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują na ciepło z domowym dżemem dyniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 207

kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik na Zimno z Rabarbarem 196

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.  Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!  SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego

Blondynka Gotuje
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 301

Dziś klasycznie....z czym zjemy racuchy zależy od nas. Naszych gustów. Ja postawiłam na domową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży

Blondynka Gotuje
Waniliowe Kremówkowe Kosteczki 212

powiecie na domowe Ptasie Mleczko? W smaku pycha. Na dziecku zrobiło pozytywne wrażenie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Największą trudność sprawiło mi oblewanie czekoladą, ale dałam radę, więc i wam się uda! Przepis znalazłam na stronie Najprostsze i szybkie przepisy, niestety nie było podpisane, kto jest autorem pomysłu :( Ps.Serdecznie zachęcam do polubienia mojego FanPage`a na FB! :) Za radą jednej

Blondynka Gotuje
Sałatka Zdrowia 446

poporcjowane warzywa, które w pracy na szybko możemy zalać wybraną saszetką oleju. Nie musimy nosić ze sobą buteleczek z oliwą, czy innych słoiczków. Jeśli chodzi o masowy użytek domowy, mnie osobiście saszetki zaczęłyby irytować, w domu preferuję butelki, a saszetki do dań na wynos -jak najbardziej ! Jakość produktu, bez zastrzeżeń.  Składniki na 2 solidne porcje: 2 garście roszponki

Blondynka Gotuje
Francuskie Koperty z Jabłkami 156

coś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę

Blondynka Gotuje
Lukier Królewski 264

mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Chleb z kminkiem i prażoną cebulką 175

temperaturze 210oC. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze piekarnika (domowa "funkcja pary"). Smacznego   all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb fiński 191

tego nie nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński    PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Domowy wypiek chleba"/ Temperatura pieczenia: 200oCCzas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć) Składniki   /na 2 nieduże okrągłe bochenki/ 2-2,5 szkl. mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb graham, klasyczny 238

Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 162

Pyszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;) Bułeczki orkiszowe, śniadaniowePRZEPIS Temperatura piekarnika: 220oC Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 220

tłuszcz zaś pochodzi z orzechów. Zastanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :) Zdrowa "czekoladka"PRZEPIS(forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar, poniżej przepis zmodyfikowany) Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gołąbki w sosie pomidorowym 292

Kolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest

Smaczna Pyza