inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe GaluszkiZobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwięta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami dlatego po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową skórkę pomarańczową. Najwięcej pracy jest przy usunięciu białej skórki a później już idzie szybko a aromat jaki się roznosi po domu rewelacyjny :)Składniki: - 4 pomarańcze- 1 szklanka wody- 1 szklanka cukruPrzygotowanie:Pomarańcze wrzucamy na minutę do wrzątku i odcedzamy, następnie obieramy pomarańcze, oddzielamy skórkę od jej białej
Zainspirowana w kuchnimoich domowych zapasach znalazłam ostatnio puszkę z kiełkami fasoli mung początkowo myślałam żeby wykorzystać je do obiadu ale ostatecznie została głównym składnikiem mojej sałatki. Składniki:- 1 puszka groszku konserwowego- 30 dag szynki konserwowej- 1 puszka kiełków fasoli mung- 4 ogórki konserwowe- 5 jajek- 1 puszka kukurydzy- 2 opakowania makaronu ryżowego- majonez- przyprawy: sól, pieprz, curryPrzygotowanie:Jajka gotujemy
Zainspirowana w kuchnikrawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest pozytywna
sama złodyczmasz, zapchaj się! :P Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe). A tu połączenie smaku winogron różowych i jabłek kompotowych
Grunt to przepis!zupę grzybową na białym winie? Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKiedy na obiad pojawia się zupa bez perspektyw na danie główne, apetyty moich domowych żarłoków może ukoić jedynie ciepły deser.Jedną z niezawodnych na taką okoliczność propozycji stanowią owocowe placuszki:) Owocowe placuszki na maślance Składniki: 0,5 litr maślanki owocowej 0,5 kg mąka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze się udają. Choć z drugiej strony, trudno moje dzisiejsze popisy nazwać nieudanym eksperymentem. Poprostu wśród mojej niezawodnej jak dotąd, domowej grupy testującej, nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane, że wśród Was się tacy nie znajdą;) Miruna z makaronem w miętowym sosie Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNastąpił bunt na pokładzie. Moje najmłodsze, domowe żarłoki podjęły kolejną, tym razem udaną, próbę przeforsowania pomysłu na bardzo, bardzo niezdrową, wysoce kaloryczną i w najmniejszym stopniu nieskomplikowaną obiado-kolację. Po wielu pertraktacjach - uległam, choć byłam niepocieszona również z powodu braku perspektyw na w miarę interesujący, kulinarny wpis... bo przecież któż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapotraw a jednocześnie moja bardzo, bardzo, bardzo bliska przyjaciółka ( nasze biurka dzieli zaledwie 80 cm przestrzeń;). Dziękuję! Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki: 1 szt mix sałat 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSuszone pomidory uwiodły mnie bezapelacyjnie. Stosunkowo późno odkryłam ich smak, ale już po pierwszych zakupionych słoiczkach zastanawiałam się w jaki sposób można by zrobić ich domową wersję. Sezon pomidorowy w pełni, poszperałam troszkę w necie i wystartowałam!Pomidorki zrobione wprawdzie na zimę, ale oczywiście musiały przejść pozytywną weryfikację moich niezawodnych testerów. I teraz muszę zastanawiać się, gdzie ukryć pozostałe słoiczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprezentuje się intrygująco....:) Pieczone kwiaty cukinii Składniki: kwiaty cukinii serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President) suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ) czosnek granulowany Kwiaty wraz z małymi cukiniami delikatnie myjemy - można zrobić to w misce nie pod bieżącą wodą, by nie uszkodzić kwiatów - ze środka wycinamy pręciki.Suszone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;)I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu przygotowałam propozycję obiadową z wykorzystaniem grillowanej kiełbaski wraz ze świeżymi dodatkami - będącej ciągle jeszcze na topie cukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki:(tym razem bez proporcji - proponuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną sałatkę paprykowo-cukiniową w octowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie stanowić smakowitą propozycję:) Sałatka Papryka&Cukinia Składniki: 2 kg papryki 1 kg cukinii 1 kg cebuli zalewa: 2 łyżki soli 0,5 litra octu 10% 2 l wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławydaje się tak ciekawy, że tym razem oparłam się pokusie własnej modyfikacji i zastosowałam go niemal kropka w kropkę;)Niemal - bo zaszalałam troszkę z papryczkami - jako, że mam na domowym stanie pyszne doniczkowe mini chilli więc zwiększyłam nieco przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała