moim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej czekolady i domowym, jeżynowym dżemem naprawdę okazała się pyszna:)Oddaję blogową przestrzeń Amelce i Kacprowi: Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Składniki: Czekolada ( gorzka )x2 5 plastrów wafli typu andrut Dżem ( najlepiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczonych (z lekka obsuszonych już;) drobiowych udek, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przemieniły się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowaniapoza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy jej część
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną
Monia miesza i gotujePyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)składniki:5 białych surowych kiełbasek1,5 l wody0,5 l zakwasu na żurek3 listki laurowe Kamis2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku3-4 łyżki kwaśniej śmietany2-3 łyżki mąki sól morska KamisBiałą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą
Monia miesza i gotujeidealne są również na grilla ze znajomymi. Tysiąc razy powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często na moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym i nazwanym przeze mnie
Fabryka pomysłówPralinki są słodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru na długi czas. To, że smakują wyśmienicie, nie muszę Wam mówić, bo sami zapewne myślicie podobnie. Domowe kokosowe pralinki były na tzw. liście do zrobienia już bardzo długo, aż wreszcie się za nie wzięłam, gdyż wszystkie składniki posiadałam w domu. Musiałam je w końcu spróbować! Szkoda tylko
Fabryka pomysłówjednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych
Fabryka pomysłówJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety moje nie wyszły tak pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto
Czerwona Porzeczkajuż wcześniej pisałam, zachwyciłam się ostatnio Lemon Curdem od naszych przyjaciół z USA. Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy. Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła
Delicious Titbitswiosnę szalejemy za kiełkami i wszelkimi zielonymi zdrowymi cudami, więc kiedy koleżanka powiedziała mi o kiełkownicy to niezwłocznie już tego samego dnia ją kupiłam i zaczęła się domowa hodowla kiełków na potęgę. Gdy tylko zbierzemy jedne, to już nastawiamy następne i tak w kółko :) Wszystkim miłośnikom zdrowej diety polecam ten zakup. Będziecie zachwyceni jak ja :) Poniżej prezentacja
Delicious TitbitsUwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko
Delicious Titbitsowoców brzoskwini ma mocno tonizujące działanie, dodatkowo odświeża cerę. Beta-karoten sprawi iż osoby z bardzo jasną cerą, będą mogłby się pochwalić skórą, sprawiającą wrażenie naturalnie opalonej. Polecam domowe maseczki z użyciem brzoskwiń: Miąższ z brzoskwini + żółtko + łyżeczka oliwy, całość wymieszać, a następnie nałożyć na 15 minut na twarz i dekolt. Taka maseczka poprawia jędrność i koloryt skóry. Inny sposób
Kulinarne Przebojeteż przyjdzie okazja innym razem.Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie:W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy
cookpl