domowe - 500 przepisów (strona:15/34)

Pączki z nierafinowanym olejem palmowym 182

Dziś tłusty czwartek! Kto nie zdążył ma jeszcze okazję szybciutko upiec pyszne domowe pączki. Dziś u mnie tradycyjne pączki z dodatkiem fantastycznego nierafinowanego oleju palmowego. Skąd olej palmowy w pączkach? Za sprawą fantastycznego sklepu z naturalnymi kosmetykami, który możecie odwiedzić tutaj:  ECOBEAUTY oraz za sprawą jego fantastycznej właścicielki, która o cudownym wpływie tego oleju na nasze ciała wie wszystko

Magiczna kuchnia Darii
Pączki - hiszpańskie gniazdka 240

Tłusty Czwartek domowe pączki są u nas obowiązkowe! Po raz pierwszy postanowiłam zrobić hiszpańskie gniazdka. Może nie wyszły zbyt kształtne, bo ciut za duże, ale za to bardzo pyszne!! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię:) Składniki:    4 jajka, 200g mąki pszennej,  100g masła,  szklanka wody,  szczypta soli, tłuszcz do smażenia. Wykonanie Wodę zagotować wraz

Z miłości do słodkości
Truskawkowo - bananowa kasza jaglana :) 138

Jakiś czas temu w sklepach zaczęły pojawiać się świeże truskawki. Smakiem nie przypominają tych dopiero co zerwanych z krzaczka z domowego ogródka, latem, kiedy promienie słońca muskając je, sprawiają że stają się coraz słodsze :) Aj kiedy to lato :D Wam też już go brakuje? Truskawki mimo wszystko kupiłam i choć nie były bardzo słodkie to nawet były smaczne :) Składniki

Zdrowie na języku :P
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 168

laski wanilii   40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem

Blondynka Gotuje
Kokosanki z cynamonem 139

tygodnia spinam pośladki i zaczną się zupki, risotto, rybki i inne zdrowe rzeczy. Będzie zdecydowanie mniej kalorycznie ;)  No ale póki co mam zamiar się jeszcze rozkoszować przez chwilę domowymi słodyczami... Potrzebne nam (na 18 sporych sztuk): - 4 białka - 250 g wiórek kokosowych - 80 gramów masła - pół szklanki brązowego cukru - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
oponki serowe z nutą pomarańczy 202

Tłusty czwartek przed nami więc czas  zapomnieć o wszystkich dietach i wziąć się za pałaszowanie. Nie ma jak domowe pączki i faworki. Polecam wam zrobić je samemu zwłaszcza, że nie jest to nic trudnego a jedzenie kupnych wypieków jest bardzo niezdrowe. Nie będę się teraz rozpisywać ale powiem jedno jedząc gotowe wypieki nie wiesz z jakich składników

ciastkarnia na kruchym spodzie
Domowy pasztet. 130

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka

Symfonia smakowa
Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 254

aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki na 10 bułeczek: 2,5 szkl. mąki pszennej+ trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 156

Udało się!  Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni .  Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany. Nie czytałam komentarzy pod przepisem więc ściśle stosowałam się do receptury i mimo, iż ciasto nie było zbyt zwarte dałam sobie z nim radę. Kiedyś już miałam z podobnym do czynienia więc i konsystencja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podziękowania 80

Pomimo, że nie dostałam się do pierwszej dziesiątki, Wasze smsy nie pójdą na marne - cały dochód z głosowania zostanie przekazany na Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczających przemocy domowej. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło, Dagmara Osowska Autorka bloga My Culinary

My Culinary Art
Pulled pork 134

odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam i gotowe.......... Smacznego

Gaździnka warzy
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 184

łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne,  - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny, - " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren, - " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren , - " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane

Wypisz Wymaluj
Donaty (donuts) 235

świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek  mleka kolorowa posypka Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka kukułkowa 559

jest ktoś kto nie lubi domowych nalewek, bo ja takiej osoby nie znam :) Sama często je robię ale zazwyczaj na bazie owoców a dzisiaj mała odmiana bo przygotowana na bazie popularnych cukierków. W smaku bardzo karmelowa, pycha :) Składniki: - 500 g cukierków kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka

Zainspirowana w kuchni
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 233

się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania