Tłusty czwartek przed nami więc czas zapomnieć o wszystkich dietach i wziąć się za pałaszowanie. Nie ma jak domowe pączki i faworki. Polecam wam zrobić je samemu zwłaszcza, że nie jest to nic trudnego a jedzenie kupnych wypieków jest bardzo niezdrowe. Nie będę się teraz rozpisywać ale powiem jedno jedząc gotowe wypieki nie wiesz z jakich składników
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka
Symfonia smakowaaromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki na 10 bułeczek: 2,5 szkl. mąki pszennej+ trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUdało się! Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni . Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany. Nie czytałam komentarzy pod przepisem więc ściśle stosowałam się do receptury i mimo, iż ciasto nie było zbyt zwarte dałam sobie z nim radę. Kiedyś już miałam z podobnym do czynienia więc i konsystencja
Dzieje kuchennej WiewióryPomimo, że nie dostałam się do pierwszej dziesiątki, Wasze smsy nie pójdą na marne - cały dochód z głosowania zostanie przekazany na Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczających przemocy domowej. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło, Dagmara Osowska Autorka bloga My Culinary
My Culinary Artodpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam i gotowe.......... Smacznego
Gaździnka warzyłososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne, - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny, - " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren, - " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren , - " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane
Wypisz Wymalujświeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjest ktoś kto nie lubi domowych nalewek, bo ja takiej osoby nie znam :) Sama często je robię ale zazwyczaj na bazie owoców a dzisiaj mała odmiana bo przygotowana na bazie popularnych cukierków. W smaku bardzo karmelowa, pycha :) Składniki: - 500 g cukierków kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka
Zainspirowana w kuchnisię galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka
Kolejny blog o gotowaniukolejna propozycja na tłusty czwartek. Są to malutkie kwadratowe pączusie. Robi się je bardzo łatwo i polecam szczególnie tym, którzy nie potrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :) Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką
Ala piecze i gotujeodcedzeniu zaparzonych listków - do samego, czystego naparu. W przeciwnym razie kwas cytrynowy wejdzie w reakcję z substancjami zawartymi w liściach i zrobić się dla nas bardzo szkodliwy. Czy robicie domowe przetwory tak jak ja? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam
upichcicfasola ma delikatny słodkawy smak. Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut na ogniu. Na sam koniec przyprawiam zupę i gotowe ! SMACZNEGO ! WARTO PRZEKONAĆ SIĘ DO WARZYW STRĄCZKOWYCH. MIŁEGO
Życie na widelcujest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru
BaRepas