kokosankami robiłam nie raz i nie jedną recepturę wykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie kupić, te domowe zawsze były mi za suche. W ubiegłym tygodniu w przeddzień moich urodzin dostałam od koleżanki książkę "Cukiernia Lidla. 104 przepisy Mistrza Pawła Małeckiego". Rzadko robię zakupy w Lidlu więc
Dzieje kuchennej Wiewiórytypów. Oferta sklepu internetowego firmy jest bardzo bogata, oprócz mąk możecie dostać na stronie także otręby, kasze, oleje, pestki, ziarna, przyprawy, płatki a także różnego rodzaju dodatki niezbędne do domowej produkcji pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w herbatki. Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach. Własnie
Krakowskie smaki Animieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto
Szefowa kuchnidość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym
Sto kolorów kuchniprzepis natknęłam się przypadkiem w starym Poradniku Domowym i zaintrygował mnie na tyle by, spróbować, jak smakuje taka wersja śledzia. Nie spodziewałam się, że mimo dodatku chrzanu będą miały słodkawy posmak :) Ale musicie spróbować sami, by ocenić końcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej
Bea(u)ty kitchengotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka. Można podawać z białym pieczywem, ja zaś podałam z domowym spaghetti. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenPostanowiłam zrobić makaron tagliatelle domowym sposobem, a do niego wybrałam sos pieczarkowy. Szybki obiad, nieskomplikowany to opcja dla zapracowanych osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki
Bea(u)ty kitchenDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku
Bea(u)ty kitchenPyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny
Bea(u)ty kitchenKolejna propozycja na pyszną domową wędlinę. To już ostatnia z tych które przygotowałam na świąteczny stół. Ale na pewno nie ostatnia w ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek
Bea(u)ty kitchenokazji postanowiłam zrobić deser, którego nie jadłam już od wieków. Kiedyś bardzo często gościł na naszym stole,lecz od ładnych kilku lat leży sobie zapomniany w moim domowym archiwum. Uwielbiam momenty, gdy mogę wspomnieniami cofnąć się do lat dzieciństwa, a ten deser to jeden z owych momentów. Polecam go wszystkim i tym mniejszym, i tym starszym. Przepis podam teraz
Ciasteczkowy PotwórWitam serdecznie w Nowym 2013 Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni:) Na tę okazję proponuję wszystkim przepyszną Panią Walewską znaną również jako Pyszoto lub Pychotka. Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasteczkowy Potwórznów zbyt maślane, a to masa w ogóle nie chciała się dać formować w kulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych
Ciasteczkowy Potwórbędzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić moją opinią. No, nie całkiem moją:) Moje domowe jury jest bardzo, ale to bardzo wymagające, więc ta opinia to bardziej ich niż moja. A ja się z nimi zgadzam:) Składniki: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki
Ciasteczkowy Potwórdodania, a czasu wciąż brak. Obiecałam i słowa nie dotrzymałam, ale dziś specjalnie dla Bożenki, która swym komentarzem postawiała mnie do pionu, przepis na bezy domowej roboty. Może nie trzeba mieć zbyt wielkich umiejętności by je przygotować, ale na prawdę warto. A z tej porcji wyszło mi cztery duże blachy , także było co suszyć
Ciasteczkowy Potwór