definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego) 100 g masła 500g wiśni cukier puder do posypania Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Prostokątną formę
les mirabellesPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie
Kuchnia Beatysmaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings
karmelowyNa bazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
Kuchnia domowa AniMini rożki ...troszkę koślawe, ale smaczne...ja z części ciasta formowałam wałeczki, a z części ciasta zrobiłam rożki ze specjalnej blaszki..Przepis gdzieś z netu
Moje domowe kucharzenieskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 150 g masła, schłodzone 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów
Domowy Smak JedzeniaPyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2
SMYKWKUCHNIskładniki: 250 g mąki 250 g białego sera 250 g masła 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz
Domowa cukiernia EwyCiasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 2 małe bagietki 4 – 5 ząbków czosnku 2 łyżki świeżego oregano lun natki pietruszki 50 g masła pieprz wykonanie: Bagietki kroimy na kromki, starając
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 600 g wątróbki z królika 1 papryka 2 cebule 2 łyżki mąki 1 łyża masła sól, pieprz olej natka pieruszki wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy
Domowy Smak JedzeniaEksperymentalne ciasto bananowe z nietypowym dodatkiem kiwi i posmakiem masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread - jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego(...)wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie Wielkiego Kryzysu - Great Depression . Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów . Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość
Grunt to przepis!krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 1 bochenek: 400 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 125 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży świeżych 25 g masła, miękkiego 250 ml ciepłej wody 175 g surowych ziemniaków, startych
Opowieści z piekarnikatartaletki o średnicy 10 cm- porcja dla 1 osoby: 3-4 plastry domowego ciasta półkruchego - ja przechowuje je zwykle w zamrażarce i odmrażam przed samym użyciem 2 grubsze plastry boczku kilka kawałków sera feta 1/2 cebuli - małej; wymaga podsmażenia 2 jajka sól, pieprz - do smaku Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylepić je ciastem półkruchym. Wstawić do nagrzanego
Grunt to przepis!