domowe maslo - 2020 przepisów (strona:54/135)

Mazurek różany 246

możemy kupić ją w dobrych delikatesach. Podobnie z syropem malinowym – użyjmy domowego lub tego, który w składzie ma same naturalne składniki. Inspirowałam się mazurkiem z Kukbuka , ale ostatecznie zmieniłam trochę skład. Wyszło pięknie. Mazurek różany – spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane i roztarte żółtko

Poezja smaku
Pasta z sardynek w sosie paprykowym. 238

kwasy omega. Tym razem padło na pastę z sardynek, uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Łączymy kilka składników i mamy pyszne śniadanko :) Składniki: 1 puszka sardynek w sosie paprykowym Grall 110g 100 g śmietankowego serka kanapkowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka miękkiego masła 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/ 4 łyżeczki ostrej

Symfonia smakowa
Domowe gofry 139

problemu, nawet jeśli nie macie najnowszej gofrownicy. Będą wspaniale komponowały się z domowym dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy też świeżymi owocami. Przepis pochodzi ze zbiorów mistrza Michaela Roux :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 160 g mąki 270 ml mleka 50 g stopionego masła 1 łyżka cukru pudru  Blenderem połączyć mąkę, żółtka, mleko i masło. Białka

Chocolate Muffin Blog
Krem Toffifee 119

Przygotowanie: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Podczas chłodzenia krem zgęstnieje :) Smacznego! Inspiracja:  Domowe Wypieki

Nastoletnie Wypiekanie
Klasyczny placek z wiśniami 176

definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego) 100 g masła 500g wiśni cukier puder do posypania Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Prostokątną formę

les mirabelles
Kura po cygańsku. 178

Przepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią  rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie

Kuchnia Beaty
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 236

smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings

karmelowy
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 154

Na bazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki

Kuchnia domowa Ani
Rożki cappucino -orzechowo-migdałowe 150

Mini rożki ...troszkę koślawe, ale smaczne...ja z części ciasta formowałam wałeczki, a z części ciasta zrobiłam rożki ze specjalnej blaszki..Przepis  gdzieś z netu

Moje domowe kucharzenie
jesienne kruche ciasto ze śliwkami 150

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 150 g masła, schłodzone 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów

Domowy Smak Jedzenia
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 163

Pyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2

SMYKWKUCHNI
ciasteczka serowe z jabłkami 301

składniki: 250 g mąki 250 g białego sera 250 g masła 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę

Domowy Smak Jedzenia
Maślane korzenne pierniczki 138

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz

Domowa cukiernia Ewy
ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu 129

Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczywo czosnkowe 220

składniki: 2 małe bagietki 4 – 5 ząbków czosnku 2 łyżki świeżego oregano lun natki pietruszki 50 g masła pieprz wykonanie: Bagietki kroimy na kromki, starając

Domowy Smak Jedzenia
wątróbka z królika z cebulą i papryką 164

składniki: 600 g wątróbki z królika 1 papryka 2 cebule 2 łyżki mąki 1 łyża masła sól, pieprz olej natka pieruszki wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 137

Eksperymentalne ciasto bananowe z nietypowym dodatkiem kiwi i posmakiem masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread -  jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego(...)wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie Wielkiego Kryzysu - Great Depression . Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów . Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość

Grunt to przepis!
Szybki chleb pszenno - razowy 148

krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 1 bochenek: 400 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 125 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży świeżych 25 g masła, miękkiego 250 ml ciepłej wody 175 g surowych ziemniaków, startych

Opowieści z piekarnika
Tartaletki z boczkiem i jajkiem 133

tartaletki o średnicy 10 cm- porcja dla 1 osoby: 3-4 plastry domowego ciasta półkruchego - ja przechowuje je zwykle w zamrażarce i odmrażam przed samym użyciem 2 grubsze plastry boczku kilka kawałków sera feta 1/2 cebuli - małej; wymaga podsmażenia 2 jajka sól, pieprz - do smaku Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylepić je ciastem półkruchym. Wstawić do nagrzanego

Grunt to przepis!
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 201

wyjęciu. Po tym czasie wyjmuję pierogi łyżką cedzakową. Podaję polane stopionym masłem. Pierogi można również mrozić. Po wystudzeniu (rozkładam je zawsze oddzielnie na talerzu, by się nie sklejały) pakuję je do woreczków (jeden obok drugiego), woreczki zamykam i wkładam do zamrażarki. Gdy najdzie nas ochota na domowe pierogi, po prostu wrzucam zamrożone do wrzącej wody, zagotowuję i odstawiam, by się

Smaczne Zdrowe
klasyczny murzynek w polewie 147

ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.  *keksówka 35 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody na polewę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 192

drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam

Kuchnia z widokiem na ogród