domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła(...)miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę- mieszamy jeszcze przez chwilkę- po czym wykładamy budyniową masę na zastygnietą warstę z jabłek. Tortownice ponownie wstawiamy do lodówki, aż nasza budyniowa masa stężeje. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku- dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu- cały czas mieszając, aż składniki połączą sie ze soba w gęstą, jednolitą masę. Delikatnie przestygniętą polewę wylewamy na warstwę budyniową
Domowe TortyNa ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na
Kuchnia domowa AniPyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni.. Na poprawę nastroju nie ma
Moje domowe kucharzenieKolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu 8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie) 500 gramów mąki 75 gramów cukru 100 gramów masła(...)użyłam margaryny Kasi) 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu Masło stopić na małym ogniu - wystudzić Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki) Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkoncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki
wesoła kuchniaświeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół- 1 litr * dojrzałe pomidory malinowe- 1 kg * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 2 łyżki * sól, cukier trzcinowy- do smaku
Kraina Miodem Płynącakomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 dużych białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej kawy Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia. Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg. Białka
Domowa cukiernia Ewynadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli
Nastoletnie Wypiekaniekolejnych 10 lat hehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier
In my kitchenkiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :) 'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła - 250 g mąki pszennej - 200-250 g cukru
CookYourselfNastępnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba
Gospodyni Miejskamleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatity