koncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki
wesoła kuchniaświeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół- 1 litr * dojrzałe pomidory malinowe- 1 kg * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 2 łyżki * sól, cukier trzcinowy- do smaku
Kraina Miodem Płynącakomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 dużych białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej kawy Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia. Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg. Białka
Domowa cukiernia Ewynadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli
Nastoletnie Wypiekaniekolejnych 10 lat hehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier
In my kitchenkiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :) 'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła - 250 g mąki pszennej - 200-250 g cukru
CookYourselfNastępnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba
Gospodyni Miejskamleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody GatityMiseczki Buddy to kulinarny hit roku 2017, skradły serce całego świata, w tym i moje i Dominika! Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na
Cooking Monsterskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto: 265 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru (2 łyżki odkładamy) 250 g masła 125 ml wody 5 jajek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek
Domowy Smak JedzeniaTarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość
Domowa cukiernia Ewyskleja doskonale. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować pyszne, prościutkie kokosanki z czekoladą. Jest to mutacja przepisu Grzegorza z mniammniam.pl. Na pewno nie jest to propozycja dla liczących kalorie, tych te domowe batoniki mają ho ho, a może i więcej. Nie ma się co tym przejmować. Zawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia konsumpcji po pierwszej porcji. (Będę szczerze podziwiać tych, którym się(...)super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy: 350 g wiórki kokosowe 230 g czekolady 180 g cukru 110 g masła 3 jajka Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam do przestudzenia. Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam. Jajka roztrzepuję widelcem. Wszystko trzeba wymieszać, wystarczy zrobić to widelcem, którym
I tu będę miała takie tePogoda za oknem taka, że zupełnie nie myślę jeszcze o świątecznych wypiekach. Dlatego niedzielne ciasto było jeszcze w letnim klimacie. A był nim wysoki sernik na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadeseru z malinami prosto z krzaczka i z domową kruszonką. Pewnie łatwiej byłoby kupić zwykłe ciastka i je skruszyć, ale zapewniam Was taka kruszonka jest bardzo pyszna i dziecinnie prosta w wykonaniu, a jak pachnie w całym domu podczas pieczenia...mniam. Zapraszam:) Składniki: Kruszonka: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 5 dag cukru Dodatkowo: 40 dag jogurtu naturalnego typu
Izabelawkuchniokresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich
Ala piecze i gotujetych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie
Kuchnia w Słońcu Skąpanapostanowiłam zaryzykować. Przepis na masę zaczerpnęłam z bloga Domowe wypieki i uważam, że jest idealna - wychodzi bardzo gęsta, kremowa. Dodałam do niej jeszcze łyżkę skórki z cytryny dla podkręcenia smaku i był to strzał w dziesiątkę - masa jest słodka ale nie przesłodzona, orzeźwiająca. Karpatka ciasto: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g masła 6 jajek masa
sierotka maRysia w kuchnimnie dzisiaj domowe pierniczki, których nie może zabraknąć w te święta. Mogę je jeść, jeść.....jeść...... i mi się nie znudzą :) Zatem zapraszam po przepis Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao
Kukuleczkipieczarek 100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj) 50 ml śmietany, kwaśnej 1/2 cebuli 1 płaska łyżka mąki 1/2 łyżki soku z cytryny ok. 125 ml wody sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniapoza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki: 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki 250 ml bulionu 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól,pieprz cukier bazylia suszone pomidory
Monia miesza i gotujeulubione połączenie: rum i kokos oblane czekoladą czyli domowa podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba! Składniki na około 20 niedużych batoników: 200 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych) 125 ml śmietanki 30% 60 g cukru pudru 3 łyżki rumu (lub więcej) 80 g masła 200 g czekolady (najlepiej pół na pół mleczna
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik, który pachnie i smakuje cynamonem z dodatkiem obłędnego sosu karmelowego i karmelowych kamyczków. Smak, który na długo zostanie w Waszej pamięci, jestem niemal pewna, że
Domowa cukiernia EwyZostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z
Moje domowe kucharzenieBardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakupić gotowe. Gdy już się jednak zabieram za domowe wypieki staram się aby w swym smaku lub kształcie były nietypowe. W tych bułeczkach uwielbiam ich kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 25 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki