Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 216Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na
Kuchnia domowa Ani
drożdżowe języczki z marmoladą 190Pyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
puchate ciasto malinowe 209Lekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z twarogiem 194Pogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni.. Na poprawę nastroju nie ma
Moje domowe kucharzenie
marmurkowy sernik z kajmakiem 202Kolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chałka do dżemu 239domowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu 8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie) 500 gramów mąki 75 gramów cukru 100 gramów masła(...)użyłam margaryny Kasi) 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu Masło stopić na małym ogniu - wystudzić Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki) Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta pomidorowo łososiowa 201koncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki
wesoła kuchnia
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 261świeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół- 1 litr * dojrzałe pomidory malinowe- 1 kg * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 2 łyżki * sól, cukier trzcinowy- do smaku
Kraina Miodem Płynąca
Krucha rolada orzechowa 211kolejnych 10 lat hehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier
In my kitchen
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 181kiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :) 'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła - 250 g mąki pszennej - 200-250 g cukru
CookYourself
Szybka zupa krem z brokułów 281Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba
Gospodyni Miejska
Kolorowy sernik 222mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 176Miseczki Buddy to kulinarny hit roku 2017, skradły serce całego świata, w tym i moje i Dominika! Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na
Cooking Monster
kruche rogaliki z makiem 171składniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej
Domowy Smak Jedzenia
murzynek z bitą śmietaną 429(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto: 265 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru (2 łyżki odkładamy) 250 g masła 125 ml wody 5 jajek
Domowy Smak Jedzenia
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1278składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek
Domowy Smak Jedzenia