innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni Domowej pod redakcją Emila Wyrobka, z 1935 roku. Przepis trochę zmieniłam, do jarmużu nie dodałam śmietany i zasmażki. Nie posiekałam, ani nie zmieliłam go, po prostu pokroiłam. 1 kg kasztanów, 250 g masła, 250 g cukru, 250 g jarmużu, sól, cukier, 1 łyżka masła, Kasztany włożyć do garnka
królestwo garówChleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.? 40 dag.mąki 20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec 2 szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.dro
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka masła Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce, następnie posolić i odstawić na 15 minut
Receptura smakuPrzepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone . 1 kg fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju). Tu w przepisie należy użyć tuszki – ryby wypatroszone, bez głów
królestwo garówprzykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. SKŁADNIKI: 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka, 500g Mąki Krupczatki Młynomag , 1 płaska łyżeczka soli, 80g masła, jajko do posmarowania, 2 łyżki maku do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka
Tradycyjna kuchnia Kasijeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody 2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego) 2 łyżki masła 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki maku jajko
Ugotowaćjest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia
Z miłości do słodkościskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Domowy Smak JedzeniaAby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie
Kuchnia domowa Anipoczątkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam! Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz tutaj(...)przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj . Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant Masa makowa: z przepisu tutaj Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykonanie, to naprawdę niewielki wysiłek, wystarczy użyć to co zostaje po przygotowaniu domowego mleka, o którym pisałem TUTAJ. Pulpę suszymy i możemy dodawać do wypieków, kulek, ciastek, smoothie itp. Ilości składników są umowne, to nie operacja chirurgiczna 🤣orzechy możecie zamienić na inne, dodać olej kokosowy, masło orzechowe, rum, suszone owoce itp. Kulki makowe: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca ¾ szklanki daktyli
PaleoLifemożna znaleźć dość dobre drożdżówki, ale chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;) Składniki na około 10-12 drożdżówek Zaczyn: 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego Ciasto: 400 gr mąki pszennej 1/4 szkl letniego mleka 70 gr masła roztop. i ostudzonego 1/4 szkl cukru 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach
Gotowanie...to proste !Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięzdjęciach. Nim zdążyłam je położyć na talerzyk, zniknęły w podejrzanych okolicznościach, skradzione przez domowych łasuchów, zanim zdążyły ostygnąć. Ciasteczka są kruchutkie i dość sypkie. Jeśli nie lubicie takiej konsystencji, pomińcie mąkę ziemniaczaną i zwiększcie ilość mąki pszennej. W obu wersjach są przepyszne. Polecam. Składniki: • 220 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • 300 g mąki pszennej • 50 g mąki
W mojej kuchniłyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 8 łyżek keczupu pikantnego - ja użyłam domowego keczupu z dyni 2 kostki rosołowe przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż, następnie układamy cebulę pokrojoną w kostkę. Na koniec układamy kawałki
Ewusiowe Smakiwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru 8 żółtek 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego 200g masła 1 kg mąki 1 cukier waniliowy 1 kieliszek rumu duża garść rodzynek szczypta soli Wykonanie; Cukier i żółtka utrzyj na kogel
Anioły w kuchniskładniki na ciasto (ok. 16 szt): 500 g mąki 50 g masła, miękkiego 1 jajko 2 żółtka 250 ml wody, gorącej 1 łyżeczka soli dodatkowo: 2
Domowy Smak Jedzeniagotowania. Resztę jogurtu naturalnego wymieszałam z konfiturą porzeczkowo - wiśniową (oczywiście własną, domową) i łyżeczką miodu. Sądząc po pustym talerzyku chyba zdałam dzisiejszy egzamin:)) Kluseczki można oczywiście wykorzystać według własnego uznania- przykładowo z sosami mięsnymi, albo podane na słodko w innej wersji np. z podgrzanym masłem i miodem. Składniki na dwie porcje: Kluseczki 3 łyżki jogurtu naturalnego
Maślane ciasteczkoskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g migdałów 300 g mąki 80 g cukru pudru 200 g masła 1 szczypta soli dodatkowo opcjonalnie do oprószenia: cukier puder cukier z prawdziwą
Domowy Smak JedzeniaLubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka
Kuchnia domowa AniSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięmoje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo-jabłkowym. A już się zastanawiam jaki smak, będą miały kolejne. Mmmmm śniadanie było dzisiaj wyśmienite. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jabłko 8 lasek rabarbaru
Kuchnia w opałachpełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić
Walijskie Pichcenie