Serniki bez spodu to moje ulubione. Do tego dodałam skórkę i sok z pomarańczy, dzięki czemu był bardzo aromatyczny i oblałam czekoladą. Zrobiłam go ze swojskiego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i
Domowa cukiernia EwyCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2
Świat Domowej KuchniNadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich. Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali) 1 cukier
Walijskie Pichcenieodrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie. Podwieczorek 17:30 Domowe ferrero rocher, przepis znajdziesz tutaj>>> . Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comczerwcowym numerze Poradnika domowego były przepisy na polędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa
Kulinarne życieJako, że teraz czas na kardamon, cynamon i migdały to polecam domowy wypiek wianuszków, idealnie wpisują się w okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Na podwieczorek, a może do porannej kawy?, sami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego
Apetyczna babeczkanasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym ciastem do popołudniowej kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba! Składniki: Ciasto 1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka (250g) masła w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki (250g) cukru 4 duże jajka skórka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzień dziecka zbliża się wielkimi krokami. Moje dzieciaki uwielbiają domowe kokosanki, z racji tego postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który wyciągnęłam kiedyś od mojej ciotki. Kokosanki wychodzą chrupiące z wierzchu z miękkim środkiem- pycha. Składniki: 200 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 50 g masła 2 białka 3 łyżki mleka (ja dodałam sojowe Alpro ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wielki apetytpuszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta)WYKONANIE:proste jak drut :)ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy
Wypisz WymalujDostałam na FB-ku sporo pytań jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? Nie taki z kostki, tylko naturalnym sposobem! Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał(...)łyżkę masła, (mieszamy aż masło się rozpuści, masło doda aksamitności sosu). Do sosu wkładamy plastry mięsa i gotujemy jeszcze chwilkę. Tym sposobem mamy pyszny, kremowy sos do obiadu! Jak ktoś chce iść na łatwiznę to oczywiście może wykorzystać mięsną kostkę lub bulionetkę lub przygotować sos z torebki. The post Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący. Czuć też lekką czosnkową nutę. Pesto doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki (na ok. 5-6 porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła(...)czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia dodatkowego tłuszczu) aż stanie się chrupki. Zdejmujemy go z patelni i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe wstążki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy cukinię, a potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa
MyCookBook.plrodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy(...)posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki
Kuchnia domowa Aniskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy
Domowy Smak JedzeniaPokazać? nie pokazać? oto jest pytanie..jednak pokażę...po prostu za długo gotowałam i miałam problem z wyłożeniem masy na blaszkę...ale mimo to wyszło
Moje domowe kucharzenie