domowe maslo - 2020 przepisów (strona:68/135)

Klasyczne naleśniki 225

większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub  twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie

Wołowina od rekina
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 181

pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa

WojnaNaSmaki.pl
Francuskie rożki z jabłkami 306

już nie będzie takie samo. Domowe jest najlepsze i nie koniecznie wymaga dużo pracy, raczej trochę czasu ale wystarczy sobie to dobrze zaplanować. Ważne jest aby w lodówce nastawić temperaturę najniższą jaką można albo dłuższe przerwy robić przy starszych lodówkach aby ciasto było za każdym razem mocno schłodzone wtedy lepiej mąka łączy się z masłem i ciasto potem pięknie się

Moje Małe Czarowanie
Pasztet wegetariański pieczony 329

Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez nas mieszance Kuchta Składniki 1 duży seler (60-70 dkg) 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na masę makową 126

cytrynowy . Przyszedł czas na domową masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie

Wielki apetyt
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 219

dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki

Gotowanie to kochanie
Baba drożdżowa na białkach 193

wielki wstyd dla gospodyni domowej. A oto etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie

Moje pyszne gotowanie
Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót 220

bardzo wiele zmian, a w związku z tym nieco zmieniło się również moje menu. Efektem tego były kolejne kuchenne eksperymenty, a wśród nich mug cake orzechowo-migdałowy (KLIK) i domowa Nutella (KLIK). Wszystko pyszne i zdrowe, ale w końcu obudził się we mnie sentyment i jednak zatęskniłam za swoim idealnym śniadaniem (KLIK), ale postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian.Otręby owsiane(...)oczywiście kluczowy składnik- cynamon, niezbędny i niezastąpiony. To, czym zwieńczycie takie śniadanie zależy wyłącznie od Waszych własnych upodobań. U mnie, jak widać, były to owoce oraz genialne prażone masło migdałowe firmy Primavika. Możecie je zakupić w odnowionym sklepie Naturalna Spiżarnia, do którego serdecznie zapraszam (KLIK).Owsianka najlepiej smakuje jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej, wieczorem- płatki owsiane wchłoną część mleka

peanutbuttermonster
szarlotka z dynią i rodzynkami 158

Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
knedle serowe z truskawkami 147

składniki: 250 g sera białego ok. 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli truskawki (ilość zależy od wielkości) dodatkowo do podania

Domowy Smak Jedzenia
domowe kawowe ptasie mleczko 176

Moi domownicy są wielkimi fanami ptasiego mleczka, zwłaszcza mój mąż. To dla niego zrobiłam te pomadki o ulubionym smaku- kawowe. W smaku są wcale nie gorsze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 204

Łatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie

Domowa cukiernia Ewy
Czekolada orzechowa bez cukru 208

Pyszna, domowa czekolada przygotowana bez użycia białego cukru i innych sztucznych dodatków. Przepis można wykorzystać w inny sposób i wymyślić własną kompozycję smakową np. kokosową. Spróbujcie nie zjeść całej na raz! Składniki: 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka w proszku (lub więcej) 1 łyżka masła orzechowego Olej i miód rozpuścić, jeśli są stałe

Chocolate Muffin Blog
Tahina 148

popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym.  Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta! W książce znalazłam przepis na tahinę robioną w domu. Książkę   można nabyć w księgarni internetowej   W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 206

zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru pudru

Wanilia i Kardamon
Pączki 126

przystało na tłusty czwartek również i u mnie znalazły się pączusie oczywiście domowej roboty. Pączki smażyłam po raz drugi i..... udały się znakomicie. Czy smażenie  pączków jest trudne? Po dzisiejszym dniu doszłam do wniosku, że nie. Składniki:    około 4 szklanki mąki    60g drożdży    1/3 szklanki cukru    1 szklanka ciepłego mleka(...)łyżka rumu    4 żółtka    1 jajko    szczypta soli    ok. 40g roztopionego masła    marmolada lub inne nadzienie do pączków       około 2 l oleju    lukier      5 łyżek cukru pudru      odrobina gorącej wody       Przygotowanie:  Zaczyn: drożdże rozkruszyć

Amatorka kuchenna
Babeczki piernikowe z nadzieniem owocowo – budyniowym 182

resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Owoce z cukrem gotujemy chwilę w 150 ml wody- gdy puszczą sok a woda zacznie się gotować wlewamy do nich mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszaną w pozostałej wodzie (50 ml) - mieszamy aż dobrze zgęstnieje. Takim domowym kisielem napełniamy nasze piernikowe miseczki

sierotka maRysia w kuchni
Serowe krakersy 160

niezdrowe, ale takie "domowe" to już coś zupełnie innego. Przyznam, że piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są o niebo lepsze od tych kupnych no i na pewno o wiele zdrowsze.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g zimnego masła 150 g startego na małych

Słodka Kraina Wypieków
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 188

miodu lub jakiegoś dobrego, domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze