Święta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb(...)podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki żytniej ok. 30g (max.50g) miękkiego masła 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml) 1 torebka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania
Moja Książka KucharskaKrólewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki drobno posiekanych igiełek rozmarynu 200 g miękkiego masła Mąki przesiać, wymieszać z cukrem, solą i rozmarynem. Dodać masło, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać(...)płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny 1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek
Karczma Honoriettyszybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania. Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado(...)łyżki masła orzechowego 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno. Kiedy owoce się dobrze zmrożą, wyjąć z zamrażarki. Do miski przełożyć zamarznięte kawałki banana i awokado, dodać masło orzechowe
kolorowotorcikowoBył już domowy kisiel to teraz czas na budyń :) Od początku do końca przygotowany samodzielnie. Laska wanilii dodaje mu waniliowego posmaku a całość dopełnia kwaskowaty mus malinowy :) Deser jest mało słodki, więc możecie do jego przygotowania dodać więcej cukru. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru(...)masła 1 laska wanilii Do rondelka wlać połowę mleka. Dodać masło, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wyłuskać ziarenka, dodać do rondelka, wrzucić też laskę wanilii. Zagotować. Laskę wanilii wyjąć. Pozostałą część mleka wymieszać trzepaczką z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Mus malinowy: 200 g malin
Moja Galeria Smakupiękny majowy weekend, a tu niespodzianka. Nie ma się jednak co przejmować. Czasem po pędzie zawodowego życia dobrze jest nie wpadać w pęd wyjazdu i urlopu tylko odpocząć w domowym zaciszu. Pograć w scrabble z rodziną, pogadać, wypić herbatę i zjeść ciasto. Wreszcie jest chwila, żeby sięgnąć po odkładaną na później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli(...)odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd. Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza
W kuchni wieczoremniedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.Składniki (4-5 porcji):400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1(...)duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka świeżego rozmarynugarść siekanej natki pietruszki75 g masłaoliwa z oliwekświeżo mielony pieprz100 g parmezanu, startego2 żółtka (opcjonalnie)Przygotowanie:W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka
Food SquareUwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki:4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru(...)łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
Z miłości do słodkościświęta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)papier, przez co też pewnie te pęknięcia. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka
moj przepis naLatem nie mamy zbyt wiele czasu ani ochoty na długie stanie przy piekarniku dlatego na takie sytuacje doskonałym rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Najbardziej lubię te
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCałkiem przypadkiem powstał nowy przepis na sernik. Stworzyła go moja Mama, do masy serowej dodając ubitą z mlekiem "śnieżkę". Przyznam, że nie wpadłabym na taki pomysł
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J
Domowa Cookierenka AgiPrzepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia