Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia z nutą kokosową – Raffaello, które możecie zrobić sami w domu Gwarantuje Wam, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu
I LOVE LIFEKiedyś po sieci krążył zagraniczny filmik na "korean street sandwich", a przedstawione w nim kanapki bardzo mi się spodobały. Wiedziałam, że nam wielbicielom wszelakich tostów na
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak Jedzeniawystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Do masy uzyskanej z utartych żółtek dodajemy stopniowo ( po łyżeczce) miękkie masło. Nie przerywając miksowania, wsypujemy migdały oraz wlewamy zapach. Miksujemy do momentu połączenia się ze soba wszystkich składników w jednolitą, bezgrudkową masę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Ubitą kremówkę dodajemy do migdałowej(...)kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Tort migdałowy z truskawkami Tort migdałowy z truskawkami Artykuł Tort migdałowy z truskawkami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortylubię kupnych pszennych tortilli. Poza tym, że w składzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i zbite. Domowe tortille zrobicie w godzinę. I są naprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki(...)lepszy niż najlepsze kupne tortille. Na drugi dzień zostają miękkie i plastyczne, nadają się do jedzenia zaraz po zdjęciu z patelni. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne
Karo in the Kitchenumieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej), dodać mleko, masło, zmielić, dodać mleko w proszku, miód, zmielić, dodać ekstrakt zmielić. Śmietanę ubić prawie na sztywną masę, łyżka po łyżce, cały czas miksując na małych obrotach dodawać masę orzechową, zmiksować tylko(...)się przegryzło na 12 godzin. Można smarować tym kremem wszystko: wafelki, bułki, chleb, biszkopty, naleśniki, gofry, placki, można też wyjadać bezpośrednio ze słoika… tak jak Nutellę Smacznego! Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno
moj przepis naWitajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis(...)Przepis pochodzi z bloga: Cynamonowy Pył Składniki (na dwie chałki): 15g świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 200ml mleka 100ml wody 1 jajko 650g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Oprócz tego: 2 łyżki wody i 1 łyżka miodu; do posmarowania chałek 2 łyżki (roztopionego) masła + pół szkl. mąki i pół szkl. cukru; do kruszonki Jak przygotować
Chocolate Stop TemptingIdealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta...Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku(...)marchewkiskórka otarta z 1 cytryny125 g suszonych morelikruszonka:50 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżeczka cynamonu35 g zimnego masłaNajpierw zrobić kruszonkę.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Odstawić.Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, morele pokroić w kosteczkę.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem.Jajka rotrzepać, wymieszać z maślanką
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Budyń wyjdzie nam gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą, tak aby ta dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKI:1 mały słoiczek powidła z czarnej porzeczkikilka łyżek dżemu z jeżyn2 garście krokantu(...)porzeczki czarnej może być mrożonakilka listków miętykilka łyżek wiśniówki do nasączeniakilka łyżek wody przegotowanej do nasączeniaWYKONANIE:Wystudzony biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. każdy blat nasączyłam mieszanką wody i domowej wiśniówki. Powidła z czarnej porzeczki i dżem z jeżyn włożyłam do rondelka i podgrzałam lekko, wszystko wymieszałam i powstałą mieszanką owocową posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim i docisnęłam lekko. Drugi
Blondynka GotujeDzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste, mięciutkie, wysokie pancakes na maślance. Podobno najlepsze na świecie. Ja sprawdziłam i z czystym sumieniem potwierdzam - są idealne :) Jaki jest ich sekret? Składniki suche i
Domowa Cookierenka AgiKoniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)rozdrobnionych pierników (użyłam zwykłych, „czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka
Raj dla PodniebieniaCzasem takie proste potrawy są smaczniejsze od wymyślonych z wieloma składnikami...a smaczniejsze są jeszcze wtedy jak przyrządzi ktoś inny..mój mąż jak ma wolną chwilę
Moje domowe kucharzeniePrzepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania
maniapieczeniaHonorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez Samar Khanafer i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto
Karczma HonoriettyJesli jestescie fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mieciutki, intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..! Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady(...)wystarczylo okolo 130 g) W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym garnuszku podgrzac kremówke i maslo, az maslo sie rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac na wiórki, dodac aromatu, wymieszac. Z mikstury uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego (bedzie ciezko, ale raczej sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna
w mojej kuchniTradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawić do obiadu :) Polecam!Składniki:1 główka młodej kapusty2-3 pomidory1/4 szklanki wodysól1 pęczek koperku ogrodowegoZasmażka:2
Kuchnia domowa Ani