domowe maslo - 2020 przepisów (strona:81/135)

Drożdżówki z morelami i kruszonką 181

Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny przepis gwarantuje delikatne ciasto. Bułeczki nie są wcale trudne do zrobienia. Idealne na weekendowe leniwe śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam :-) Składniki: (Na 11 szt.) Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)drobnego cukru 120 g masła  7 g suszonych drożdży 1 duże jajko duża szczypta soli Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: około 800 g świeżych moreli 1 duże jajko do posmarowania bułeczek Mleko podgrzać tak by było lekko ciepłe, dodać cukier wymieszać. Masło rozpuścić na małym ogniu

maniapieczenia
Pilaw ze szpinakiem i morelami 108

Ostatnio ryż często gości na moim domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego(...)Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chleb piwno-cebulowy 135

hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami   zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki(...)wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Maślane bułeczki do odrywania 298

ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 20 minut(...)razem z papierem przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. *Jeśli ciasto będzie zbyt suche i twarde dolać mleka. Przepis od Liski Razem ze mną piekły:   Bożena - Moje domowe kucharzenie Ewa - Ewa w kuchni Jola - Nasze życie od kuchni Aneta - Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię - zdjęcia na FB Asia - Sama słodycz...i szczypta chili Edyta - Pasja smaku Beata - Ciasteczkowy

Ala piecze i gotuje
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 112

Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy(...)ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy

Marder&Marder Manufacture
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 158

peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem.Łączymy z ziemniakami., mieszamy.Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy(...)bazylii, startą skórkę cytryny;  miksujemy ze szczyptą soli.Surówka.Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy.Prosto, domowo, a trochę inaczej,smacznego

BaRepas
Babciny Makowiec 307

zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru4 jajka5(...)szklanki mleka1/2 szklanki zaparzonych rodzynek*masa makowa:1/2 kg maku 2 łyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie3 jajka małe2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone1 olejek migdałowy 1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątkuszklanka orzechów włoskichWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko - aby było letnie! Do miski odlewamy 1/3 mleka dodajemy drożdże i cukier - mieszamy

Piekę, bo lubię
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 181

będę narzekać na polską pluchę w zimę. Nadmiar śniegu też nie jest dobry. Uziemiona w domu postanowiłam umilić trochę ten czas domownikom i upiekłam to co znalazłam z domowych zapasów.  Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze(...)czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym – konkurs 165

Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam różnych dżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura(...)zasady na końcu postu.       Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić

Mała Cukierenka
Maślane ciasteczka cytrusowe 128

Przygotowani do świąt? Pierniczki upieczone? Prezenty kupione? U mnie już wszystko idzie powoli do przodu ;) Mam już prezent dla mamy - świetnej jakości gadżet kuchenny, a to

Domowa cukiernia Ewy
rolada cytrynowa 144

Tym razem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 145

jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania  domowej mąki migdałowej . Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą i pysznie migdałowym smaku. Przetrwała u mnie zawinięta w lnianą ściereczkę całe 2 tygodnie (tylko dlatego, że dawkuję sobie(...)smaku i aromatu.  Tak, więc jeśli skusicie się kochani zrobić lub kupić mąkę migdałową z czystym sumieniem polecam przepis. Składniki : (po mojej modyfikacji) 6 jaj 160 g miękkiego masła 400 g mąki migdałowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego 200 g cukru trzcinowego (u mnie zamiennik - erytrytol) Wykonanie:  Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu

Walijskie Pichcenie
Ciasto Raffaello 189

zaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre

Fitsweet.me
rogaliki drożdżowe z masą makową 116

Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową(...)Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki) cukier puder do posypania szczyota soli Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe wafle-andruty 145

smakuje!To naprawde slodki powrot do przeszlosci.Z przyjemnoscia odkurzylam ten stary,przeze mnie calkiem juz zapomniany przepis,ktory budzi tyle milych wspomnien,Naprawde nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam domowe wafle,to bylo tak dawno temu....Podobnych przepisow  widzialam wiele.U mnie dodatkowo wystepuje warstwa przelozona dzemem,najlepiej o lekko kwaskowatym smaku,ktora swietnie przelamuje slodycz wafla.Zapraszam na waflowa uczte(...)opakowanie wafli1 kostka masla1 szklanka cukru (dalam trzcinowy)2 szklanki mleka w proszku2-3 lyzki kakao1/2 wody lub szklanki mleka1/2 sloika ulubionego dzemu Wykonanie:w garnku umiescic mleko,maslo i cukier.Podgrzewac do rozpuszczenia masla i cukru przesiac przez sitko kakao,wymieszac i zagotowacprzesiac przez sitko mleko w proszku i dokladnie wymieszac do uzyskamia jednolitej masylekko przestudzona masa smarowac wafle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!