To ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam. I jak wcześniej pisałam z marchewką nie poszło za dobrze więc za dużo(...)zamarynowałam polędwiczki w tajskiej marynacie wraz z pokruszonymi czuszkami chili . Warzywa posoliłam i odczekałam aż puszczą sok, odsączyłam na sicie a następnie blanszowałam w niewielkiej ilości wody z łyżką masła. Gdy się poddusiły znów odłożyłam cukinie na cedzak. Na oleju usmażyłam polędwiczki, przełożyłam na talerz. Na pozostałym oleju wraz z resztą marynaty podsmażyłam makaron ryżowy i na końcu pocięte
W garach u Gosiprzygotowania: 3,5 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki Ciasto: 2 żółtka 3 szklanki mąki Puszysta Krupczatka Lubella 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy kasza manna mleko do posmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki(...)szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek
Kulinarne przygody GatityTak, tak - pierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia
Domowa Cookierenka AgiTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale
DefinicjaSmakumasła roztopionego, szczypta soli, dekoracja: konfitura poziomkowa, chipsy kokosowe, syrop trzcinowy. Przygotowanie: W jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju(...)przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi. Razem ze mną pancakes smażyli: Dorota z bloga Moje domowe kucharzenie
Aga w kuchniSkładniki: 8 sztuk matiasy, 2 sztuki jabłka, 1 cebula czerwona, 1 łyżka cukier, 1 łyżeczka pieprz kolorowy mielony, 1 łyżka ocet jabłkowy, 8 łyżek gęsta śmietana
W Mojej Kuchni LubięW lasach pojawiają się pierwsze jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCoś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać
Domowa Cookierenka Agicurry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę(...)papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowy pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka(...)pietruszka - 1 szt seler - kawałek cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości
Kuchnia DanusiGdzie nie spojrzeć to pancakes i pancakes. Jakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki(...)nastał boom. Składniki (na 10 - 12 sztuk): 1,5 szklanki mąki 1,25 szklanki mleka 1 łyżka proszku do pieczenia (nieczubata) 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy roztopione masło z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Łączymy
Kuchnia po mojemuPiernikowe ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Nasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy
Tagebuch po polskuMam słabość do ciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak
Domowa cukiernia EwyTo moja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :)Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki1 jajko25 g świeżych drożdży3/4 szklanki
Kuchnia domowa Ani500 g wątróbki wieprzowejmleko2 duże cebule1 kwaśne jabłko2 łyżki masłamąkaolej do smażeniasólpieprzWątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki
Świat Domowej KuchniPrzepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko(...)znikały z talerza jeszcze ciepłe ;) ok 3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2,5 dag masła rozpuszczonego 5 łyżek śmietanki 30% szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto
Smakołyki Asitych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują tak, jak wyglądają - słodko i bardzo domowo. Nie można im się oprzeć!Przepis znalazłam na blogu Cook & look, troszkę go przerobiłam i wrócę do niego z pewnością jeszcze nie raz.Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkamiSkładniki(...)pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka125 ml mleka ryżowego100 ml olejudodatkowo:12 większych truskawekkruszonka:45 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej30 g miękkiego masła25 g cukruPrzygotować kruszonkę:mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, dokładnie rozetrzeć między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE:Około(...)zasadzie nie ma przy nich roboty. Mają jednak jeden, bardzo poważny minus - strasznie szybko... ZNIKAJĄ! :) Genialne są same w sobie, ale świetnie też smakują z malinową konfiturą domowej roboty. Najlepsze są na gorąco! Zresztą... jak zrobicie, to magiczny zapach i tak Was sprowokuje do sięgnięcia po obie wersje. Serio, serio.Fani kokosu, fani ciastek, fani rewelacyjnych smaków, bezglutenowcy i okazy
Wypisz Wymaluj