domowe maslo - 2020 przepisów (strona:94/135)

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 456

rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche(...)tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ: 250 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru (użyłam brązowego) 180 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 500 g agrestu WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 201

mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich  Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy(...)stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami.  A teraz obiecane informacje

Symfonia Smaków
Babka piernikowa 136

Jak wiecie jestem wielką fanką wszelakich pierników, pierniczków, więc jak natrafiłam w internecie na blogu mojewypieki.pl na wpis o babce piernikowej to nie mogłam się oprzeć

Ciasta z tradycjami
Bułeczki z suszonymi pomidorami 116

Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno

PatiGotuje
Domowy budyń czekoladowy (Budino al cioccolato fatto in casa) 180

tylko spróbujecie domowego budyniu czekoladowego z dodatkiem wanilii, nie będzie Was kusiło na przygotowanie kupnego budyniu z torebki. Budyń jest bardzo kremowy, delikatny w smaku, po prostu pyszny. Smacznego! **** Non appena avrete provato il budino al cioccolato con l'aggiunta della vaniglia, probabilmente non sarete più interessati a comprare quella che è la versione industriale comunemente venduta in bustine(...)cremoso, delicato nel gusto ma soprattutto molto gustoso! Buon appetito!  SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru trzcinowego 70 g masła 40 g m ą ki   1 laska wanilii **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 ml di latte 100 g di cioccolato fondente 80 g di zucchero di canna

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy z syropem klonowym 159

niepozorne, ale jego konsumowanie zajęło mi dosłownie chwilkę- taki był pyszny! Niewątpliwie moje smaki, bo szczerze mówiąc pieczenie chleba to już moje obsesyjne zajęcie ;). Zachęcam do rozpoczęcia przygody z domowym pieczywem, tym bardziej na zakwasie. Najlepiej ciasto przygotować wieczorem, a kolejnego dnia rano upiec świeży bochenek dla rodziny.   Składniki: (na jeden bochenek) Ciasto: 150 g aktywnego zakwasu żytniego(...)Ciasto: Wystarczy w wodzie rozpuścić drożdże, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką (najlepiej drewnianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy keksówki o długości ok. 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką orkiszową (ja swój chlebek zrobiłam w keksówce o wymiarach 20x10 cm i prawie uciekł mi z formy, więc w przepisie podaję nieco większą). Powierzchnię chlebka wyrównać zwilżoną

Nastoletnie Wypiekanie
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 136

Katarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów(...)nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany

Ugotowane pozamiatane
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 133

Słysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego(...)nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo do miski i ugniatamy ciasto

Kuchnia Pani Wiosny
Muffiny zawsze wyjdą 166

następnym razem będę mądrzejsza? To umiejętność, nad którą postanowiłam pracować. Ale w ramach odreagowania, terapia zupełnie innego rodzaju. Przepis, w którym nie ma możliwości porażki. Z każdego uczyni mistrza domowych wypieków. Samoocena kulinarna rośnie, a przy okazji zajadamy się pysznymi muffinami. Lepiej być nie może. Pomysł na te babeczki zrodził się, kiedy wracałam do domu z garścią świeżo zerwanych jeżyn(...)drzew jeżyny dojrzewają bardzo późno- nie zawsze zdążą przed zimnem. W tym roku się udało. No to jemy! MUFFINY Z JEŻYNAMI, ANANASEM I KOKOSEM   (6 dużych babeczek) 20g masła 150g mąki 75g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50ml mleka 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 plastry kandyzowanego ananasa mała garść kostek

les mirabelles
szybkowar-śliwkowy dżemik z cynamonem... 171

Składniki: śliwki 3 kg, cynamon 1 łyżka, cukier 1/2 kg, żelfix 3:1 opakowanie, woda 2 szklanki jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z pietruszki i pora 205

Zupa krem z pietruszki i pora Zupa krem z pietruszki i pora.    Ostatnimi dniami chodziła za mną zupa krem, delikatna ale żeby jednak ten

Kuchnia na wzgórzu
Naleśniki na słodko 191

 Chyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś

Tagebuch po polsku
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1113

nacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas stwierdziła, że te prawdziwie domowe zawsze są nacinane żyletką lub ostrym nożykiem, i każda ma inny wzór, a nie tak jak w supersamie, wszystkie są identyczne... Conchas tuż po upieczeniu i przestygnięciu maja świetnie chrupiacą(...)listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki na skorupkę: 150 g mąki pszennej  typ 500 lub 550 150 g cukru pudru 120 g miękkiego masła 15 g kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieć rękoma całość do uzyskania masy o jednolitej strukturze

Grahamka, weka i kajzerka
Ziemniaki duchesse 163

Wszyscy lubimy ziemniaki, prawda? I to chyba pod każdą postacią. Pierogi ruskie, puree, letnie młode ziemniaczki z kefirem czy zsiadłym mlekiem i koperkiem, czy odsmażane następnego

Karczma Honorietty
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 166

Drożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia