domowe maslo - 2020 przepisów (strona:96/135)

Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy 137

Ostatnio jednym z moich ulubionych podwieczorków jest budyń. Ciepły, kremowy i słodki. Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;) Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree , o którym pisałam ostatnim razem. Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu. Czasem lubię dodać(...)przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :) Dyniowy budyń z cynamonem Potrzebujesz: 2 szkl. mleka 4 łyżki dyniowego puree 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Sposób przyrządzenia: 1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem, ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 125

sytuacji dobrze mieć ze sobą drobne, zdrowe przekąski. Wiadomo, że na świeżym powietrzu człowiek szybciej robi się głodny, a domowe smakołyki smakują o wiele lepiej :) Przez cały rok pijemy domowe soki owocowo-warzywne ale na wiosnę i lato przyrządzam je zdecydowanie częściej. Aby nie marnować resztek powstałych z owoców i warzyw przyrządzam z nich różne dania. Na przykład takie wiosenne(...)jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto mieć go w swojej kuchni i dodawać np. do wypieków. Są one zdecydowanie lżejsze niż te pieczone na maśle. Polecam :) 10 sztuk: 4 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 250 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (wyciskam sok z 2 buraków, dużej marchewki i dużego jabłka) – jeśli

Mienta blog
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 140

przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru(...)przegotowanej wody. Mieszamy, pozostawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły". Do sporej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól. Dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczone maslo. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją

Zawsze głodna!
przecier pomidorowy----passata di pomodoro 119

Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu. 

w mojej kuchni
Sycylijskie cannoli z ricottą 120

kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy(...)wyschło. Po rozwałkowaniu (cienko, na grubość ok. 2mm) wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Do smażenia cannoli służą specjalne rurki. Ja jednak takich nie posiadam, więc poradziłam sobie „domowym sposobem”. Rurkę po folii spożywczej (jest twarda i w miarę cienka) przekroiłam na 4 kawałki (każdy miał ok. 9cm – czyli tyle ile oryginalne rurki). Z folii aluminiowej ucinałam po dwa paski

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 161

długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki(...)ziarenek pieprzu.   Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków

W kuchni Karmel-itki
RODZAJE CZEKOLAD I ICH TEMPERATURA M. IN. ROZTAPIANIA 122

Gorzka to najbardziej aromatyczny rodzaj czekolady dostępny na rynku. Składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru. To czekolada o najwyższej zawartości miazgi kakaowej co

Ciastka - domowe słodkości
Sezon na węgierki - Knedle :) 128

Witajcie :) Rozpoczął się sezon na śliczniutkie i ulubione śliwki węgierki :) Lubicie je ? Na pewno.... Dzisiejsze danie to klasyczna propozycja obiadowa ze śliwek, czyli ukochane przez wielu

vegetanie
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 296

połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można(...)cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Toffifee 246

pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia.  2. Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając by masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem schłodzić w lodówce do zgęstnienia. 3. Bita śmietana: Śmietanę(...)obsypać startą, gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować czekoladkami oraz kruchymi ciasteczkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego!  Inspiracja:  Domowe Wypieki

Nastoletnie Wypiekanie
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 143

Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasteczka 143

Święta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz

NA MOIM TALERZU
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 150

lepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie(...)wciskamy w ciasto  kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki kilka kropel aromatu migdałowego 1/2 szklanki cukru Składniki na ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu

Rusty Fork
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 310

Witam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni

PastelFood
Tarta z warzywami i kozim serem, a właściwie Quiche 280

kulinarny, wygrałam kilka konkursów, byłam na wielu szkoleniach... To dla mnie niesamowita przygoda. Kocham to miejsce, tutaj.   Ale przecież! Nic tak nie poprawia nastroju i samopoczucia jak dobre, domowe jedzenie. Zatem mam coś dla Was. Poniżej przepis, na bardzo smaczną, zdrową tarte w stylu fit z gotową mieszanką warzyw marki Hortex, z kozim serem i ziołowym, kruchym spodem(...)tarty jak na zdjęciu poniżej lub okrągłą o średnicy 26-28 cm)   Kruchy spód ciecierzycowo - orkiszowy: 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy 125 gram masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 opakowanie warzyw na patelnię marki Hortex 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 gram koziego sera

Mango Papaja
Krokiety z grzybami i kapustą 173

Chyba pierwszy raz tak robię...tzn.nie chyba , a na pewno...Nigdy wcześniej nie mroziłam krokietów,ale w tym roku postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i zrobić wcześniej

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z jabłkami i polewą kakaową 188

poprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Z cukrem(...)Polewa kakaowa: 3 łyżki wody (może być również mleko) 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki) 100 g margaryny (lub masła) 3 łyżki ciemnego kakao     Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem

Simply Food
Owsiana tarta z musem jabłkowym, mandarynkami i jabłkami 220

chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód zmiękł pod wpływem musu jabłkowego, bo był bardzo mokry. Lepszy byłby więc zblendowany mus domowej roboty , jest zdecydowanie bardziej zwarty. Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe ciasto, mi najbardziej wtedy smakowało, chyba też dlatego, ze cały dzień na nie czekałam. Następnego dnia było bardziej miękkie, ale równie smaczne. Zniknęło błyskawicznie(...)duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Do misy malaksera wsyp płatki owsiane i zmiksuj na wyższych obrotach. Nie muszą być zbyt

Anioszek w kuchni
Chałka drożdżowa przepyszna! 155

Zawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował

SMYKWKUCHNI