Tort Bajadera Tort Bajadera, kawałek Na ten pyszny Tort składa się mocno czekoladowy, domowy biszkopt i delikatna, kolorowa, pyszna masa bajaderkowa (z dodatkiem serka mascarpone)- a to wszystko pod kołderką z czekoladowej polewy, opruszonej posypką. Tort Bajadera jest nietypowy- inny od wszystkich, mocno czekoladowy- przy czym wcale nie jest za słodki. Znajdziecie w nim wszystko to, z czego słyną smaczne(...)kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone 12 ciągnących cukierków Krówek 1 wafelek w czekoladzie
Domowe TortySkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2
W Mojej Kuchni LubięZwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz(...)smaczne. Teraz, gdy to piszę, zajadam się nimi na śniadanie i popijam kawą :) 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g świeżych drożdży 40 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Zwykle masło rozpuszczam w rondelku, z drożdży robię rozczyn rozpuszczając je w wodzie i łyżce mąki, itp... Ale jak już pisałem padałem na twarz
Marder&Marder ManufactureWspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniale spędzony czas, pomimo iż nie raz kuchnia wygląda jak po wojnie. Moja córeczka chętnie mi pomaga
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChyba każdy uwielbia świeżo wyciśnięty sok owocowy. A ten z pomarańczy, które w sezonie zimowym smakują najlepiej, myślę że nie ma sobie równych. Ale jakoś tak
Karczma HonoriettySkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 1 sztuka "L", sól ziołowa 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka tortowa ile potrzeba, koperek 1 pęczek, woda 4
W Mojej Kuchni LubięWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwilę smażymy. Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy
Maminek kulinarnyW trakcie choroby mam mało siły i ochoty na długie i mozolne gotowanie, szukam szybkich, smacznych i zdrowych rozwiązań, które nasycą mnie na długi czas, ale
Cooking MonsterPo ogromnym sukcesie jaki osiągnął w mojej rodzinie piernik sześciotygodniowy postanowiłam spróbować innej wersji tego ciasta. Zdobyłam przepis mojej Babci na piernik tygodniowy, czyli dojrzewający krócej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek. Ja preferuję(...)minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 12 godzin Składniki 1 opakowanie drożdży instant (7-9 g) 400 ml mleka ciepłego 800 g mąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka (1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania) 0,5 szklanki sezamu (do posypania) opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób
Wypieki i Rumieńcepory jakos nie widzialam za bardzo sensu w ich domowej produkcji.Az do dzisiaj.Wpisow na domowe czekoladowe cudenka jest takie mnostwo w blogosferze,takze sprobowalam i ja wyprodukowac domowa bombonierke.Okazalo sie w tym czekoladowym rozpuszczaniu,mieszaniu ,laczeniu smakow jest jakas niesamowita magia.Ta chwila skupienia,by malenka lyzeczka napelnic kolejny "dolek" na czekoladke daje niesamowie odprezenie,a koncowy efekt prawdziwa satysfakcje.Moja pierwsza(...)Skladniki:200g czekolady ( najlepiej gorzkiej 70%)2 lyzki amaretto1 lyzka masla lub oleju kokosowego2 lyzki krokantu z orzechow laskowychWykonanie:W kapieli wodnej na malym ogniu,bardzo powoli rozpuscic czekolade.Dodac maslo i amaretto,caly czas mieszajac.Gdy calosc polaczy sie w jednolita mase dodac krokant orzechowy.Wymieszac i wypelnic silikonowa foremka.Wstawic na 2 godziny do lodowki.Delikatnie uwolnic czekoladki z foremki.Przechowywac w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowe batoniki muesli są znacznie smaczniejsze niż te sklepowe. Przygotowanie batoników jest bardzo proste. Jest to idealna przekąska dla łasuchów przebywających na diecie. Zdrowa, dodająca energii słodka przekąska w sam raz do zabrania do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność batoników można zastąpić całkowicie dodany cukier np. stewią lub ksylitolem. Polecam. Batoniki muesliPRZEPIS{blacha(...)gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła lub margaryny 3 żółtka 2 jaja 3 łyżki cukru 60 g drożdży 5 łyżek ciepłego mleka Masa makowa: 300 g maku (sparzonego, odcedzonego i zmielonego) 200 g cukru pudru
Trzeci talerzskładniki na kopytka z jarmużem: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g jarmużu 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka skórka otarta z 1 cytryny 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4
Ciastka - domowe słodkościPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka
Kuchnia domowa Ani