domowe maslo - 2020 przepisów (strona:106/135)

Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) 284

wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła, bo nie stosuję go do serników), co zapewne jest zasługą serka ricotta. Jeśli uwielbiacie serniki to ten na pewno przypadnie wam do gustu. I gościom też Do tego jak zawsze(...)suchego patyczka. Masa serowa: 750 g twarogu 250 g ricotty 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 szklanki ksylitolu 300 ml mleka skórka otarta z niewoskowanej pomarańczy 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego Twaróg przecisnąć przez praskę do misy, dodać ricottę, 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem do dokładnego połączenia składników. 4 białka ubić

Fitkot
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2913

    pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20

Domowy Smak Jedzenia
Malinowa tarta 204

powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy(...)pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk – na FB Izioni pyszne smaki Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostaniue uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Malinowa

mojewypiekiinietylko
DOMOWA MASA MAKOWA 212

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Na co dzien i od swieta 166

sklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale(...)vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.Vol-au-vent z kremem pieczarkowym6 babeczek vol-au-ventnadzienie pieczarkoweskladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie:Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok.Cebule kroimy w kostke

Przysmaki Karolki
Idealne ciasto na tartę 513

niemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!!  Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki(...)600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie

Grunt to przepis!
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

Pyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość często, wówczas nie było jeszcze takiego wyboru pyz w sklepach. Teraz wróciłam do ich samodzielnego przygotowywania nie z powodu ich braku w sklepie, te bywają w ogromnym wyborze. Po prostu coraz(...)sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka "L" - 100g stopionego masła - 0,5 litra ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) + kilka łyżek mąki do podsypania Do kubka

Smaczne Zdrowe
Mini eklerki z bitą śmietaną 211

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Domowe eklerki nie mają sobie równych. Są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie. Dużym plusem jest ich prostota wykonania, ponieważ można piec je częściej - albo najlepiej w gigantycznych ilościach. Dla urozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną. Poniżej przedstawiłam podstawową wersję. Ciasto: 1 szklanka wody(...)czas miksując mikserem - hakami).  (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około 3 cm.  (Ciasto można również wykładać za pomocą łyżki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut w 190 stopniach. Upieczone i ostudzone eklerki

Di gotuje
Bułeczki drożdżowe z makiem 258

upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence  z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie  z bloga Ewa w kuchni Joli  z bloga Smaki mojego domu Anecie  z bloga Piekielna kuchnia Anety Asi  z bloga Sama słodycz i szcypta(...)serdecznie dziękuję i czekam na następne wspólne pieczenie :) Mam tylko nadzieję, że nikogo nie pominęłam. Składniki: 600 gram mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Przepis na Paschę Wielkanocną 381

Święta tuż, tuż, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować nowy przepis. Na blogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami , jednak ani jednego przepisu na

Słodkie Przyjemności
Pierwsze urodziny bloga i torcik czekoladowy z trusawkami 178

przepisów. Stronę wyświetlono prawie 78900 razy. Łącznie zostawiliśmy tu 901 komentarzy. Facebookowy fanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym Wam z całego serca podziękować(...)Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 5 jaj (osobno żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego 1 pełna szklanka cukru szczytpa soli Czekoladę roztapiamy z masłem w kapieli wodnej, następnie odstawiamy do wystygnięcia

Zawsze głodna!
Domowe bułki owsiane - yummy :) 155

Hej wszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj

vegetanie
In love with burgers 194

Któż ich nie lubi? Każdy czasami ma ochotę zjeść fast fooda. Tak samo jest i z nami. Kiedy najdzie nas ochota i akurat mamy czas, zabieramy się za przygotowanie domowej wersji już nie fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc(...)upiec je w piekarniku na kratce. BUŁECZKI: SKŁADNIKI (6 bułeczek) 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 100 ml wody 2 jajka opakowanie suchych drożdży (7 g) 50 dag masła czubata łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru (można użyć mniej) sezam lub czarnuszka do posypania - opcjonalnie Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko, wodę

Kuchnia od dwojga
Pieczone pierogi z mięsem 220

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania

Codziennik Kuchenny
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 152

cienkie paski. Dodać do chleba i wymieszać. Dodać cukier i roztrzepane lub ubite jajka. Znów bardzo starannie wymieszać. Foremki wysmarować masłem. Przełożyć do nich masę. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Podawać z lodami. *podczas warsztatów użyłyśmy mleko, w którym gotował się topinambur na zupę. Ja bym użyła mleko zagotowane(...)położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. W Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi DZIELIĆ. Share, czyli care Kilka

królestwo garów
Andruty biszkoptowo kokosowe 257

mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając(...)andruty biszkoptowo kokosowe idealnie wkomponują się również na świąteczny stół. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na andruty, wafelki znajdujące się na blogu: Andruty z pianką Domowe wafelki kokosowe Przepis na andruty biszkoptowo kokosowe dodaję do wydarzenia Przedświąteczny „Błyskawiczny piątek” 9.grudnia 2016 . Wydrukuj przepis The post Andruty biszkoptowo kokosowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko