domowe maslo - 2020 przepisów (strona:115/135)

Dzień Dużego Dziecka 157

wysmarowania formy 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy(...)dziecka to musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu

les mirabelles
Chleb na owsiance 233

mleka Posypka: 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka płatków owsianych olej i owsiane otręby do wysypania foremek Drożdże mieszamy z mąką. W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta(...)Naturalna kuchnia inspiruje Agnieszka z  Kuchareczka Agusia  Ala z  Ala piecze i gotuje  Asia z  Różowa kuchnia  Bożenka z  Moje domowe kucharzenie Danusia z  Moje Wypieki i nie tylko...  Wiosenka z  Eksplozja smaku  Marta z  Magiczne życie Marty Kinga z  Małe kulinaria Kasia ze  Słodka babeczka

Mia Cucina Sofieta
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 151

porannej kawy, upodobał sobie białą herbatę i zaczyna nią każdy dzień. Początkowo porzucił kawę całkowicie, z czasem przekonał się do jednego cappucciono dziennie, najchętniej takiego, które sam przygotuje w domowym zaciszu. Przyznaję, stało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną  koneserką. Mąż jednak(...)kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego - 80g cukru pudru - szczypta soli - 2-3 kostki lodu - 2 jajka Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję bardzo zimne masło i przy pomocy noża lub innego narzędzia

I tu będę miała takie te
ciasto z ptasim mleczkiem 595

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 178

Dzisiejsza propozycja to pomysł na pyszny domowy obiadek, a w roli głównej łosoś norweski. Tą rybę proponowałam już na wiele sposobów, ten jest jednym z prostszych. Chciałabym Was po raz kolejny zachęcić do jedzenia ryb, dzisiaj podam Wam kilka faktów o rybach.     Wskazówka jak kupić dobrego łososia: - proponuje zakupić filet to najbardziej wygodna forma do przygotowania - mięso ryby(...)miseczce mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle.   Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie

SMYKWKUCHNI
Sernik gotowany 315

blendera, dodajemy 1/3 porcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pierwszą porcję sera i dokładnie mieszamy. W taki sam sposób postępujemy z pozostałym twarogiem (twaróg + 1/3 porcji(...)czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można „domieszać”, np. mascarpone i rocottę (wiem, bo sprawdziłam), ale nie więcej jak ¼ całości. - Najlepszy do sernika gotowanego jest twaróg tradycyjny, nie z wiaderka. Masa wyjdzie gęsta, zwarta i bardzo

mojewypiekiinietylko
Piernik staropolski dojrzewający 383

mąki pszennej (użyłam typ 450)3 całe jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki mleka0,5 łyżeczki soli80 g przyprawy piernikowej* WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami: Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj(...)PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika

Słodko-Słony Świat Ilony
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 157

nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży(...)rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.Wierzch chleba posmarować wodą, posypać posiekanymi orzechami, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ponieważ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gröt med mjölk och lingonsylt. (wpis sentymentalny) 196

razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak(...)uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao. Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów. A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu

U Fiolki
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 207

niej niosą. Wychodzę rano, a wracam późnym wieczorem, prawie od razu padając na łóżko z wyczerpania. Gdzie w tym rozpędzie znaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin.  W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu(...)prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego

Gotowanie to kochanie
Chleb orkiszowy 132

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki

Pełny talerz
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 182

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia

Kuchnia Paulettes
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 133

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość

SMYKWKUCHNI
Gröt med mjölk och lingonsylt. 124

razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak(...)uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao. Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów. A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu

Fiolka w kuchni
"Michałki" domowa wersja znanych i lubianych . 156

przez Google+ 2 godziny temu   -   Udostępniony publicznie Witam w niedzielny wieczór i zapraszam na mój pomysł. Coś na wzór Michałków, ale bez cukru i dodatkowego masła. + 1 4 5 4   1  ·  Odpowiedz Basia Schwartz 1 godzinę temu + 1 0 1 Witam Elu, pozdrawiam serdecznie.  Elżbieta Dziurkowska 1 godzinę temu(...)Udostępniony publicznie Od gimnazjum jestem michałkowym żarokiem. Próbowałam te pyszności chyba już w każdej wersji smakowej. Niestety najczęściej sięgam po takie sklepowe. A one nie umywają się do domowych. Sama robiłam tylko domową wersję białych michałków. Super, że umiesz tak wyodrębniać każdy smak z osobna w słodyczach na przykład :) Pozdrowionka od starej blogowej znajomej. Wróciłam do blogowania i do odwiedzania

Dieta moja pasja
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 193

ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym(...)truskawkami i rabarbarem przepis własnyna 1 niedużą tartęczas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenieSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa