domowe maslo - 2020 przepisów (strona:116/135)

"Michałki" domowa wersja znanych i lubianych . 156

przez Google+ 2 godziny temu   -   Udostępniony publicznie Witam w niedzielny wieczór i zapraszam na mój pomysł. Coś na wzór Michałków, ale bez cukru i dodatkowego masła. + 1 4 5 4   1  ·  Odpowiedz Basia Schwartz 1 godzinę temu + 1 0 1 Witam Elu, pozdrawiam serdecznie.  Elżbieta Dziurkowska 1 godzinę temu(...)Udostępniony publicznie Od gimnazjum jestem michałkowym żarokiem. Próbowałam te pyszności chyba już w każdej wersji smakowej. Niestety najczęściej sięgam po takie sklepowe. A one nie umywają się do domowych. Sama robiłam tylko domową wersję białych michałków. Super, że umiesz tak wyodrębniać każdy smak z osobna w słodyczach na przykład :) Pozdrowionka od starej blogowej znajomej. Wróciłam do blogowania i do odwiedzania

Dieta moja pasja
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 193

ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym(...)truskawkami i rabarbarem przepis własnyna 1 niedużą tartęczas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenieSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z serem (ricotta) 1099

odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W garnuszku, na małym ogniu, roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia. Obie mąki przesiewamy przez sitko, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wyrośniety rozczyn, roztopione masło, roztrzepane żółtka, resztę mleka, pozostały cukier i sól. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta( około 10 minut). Jeśli ciasto jast za suche, można dodać odrobinę ciepłego mleka. Gładkie ciasto(...)dekorujemy lukrem. Lukier robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Razem ze mną wypiekali: Paweł -  Chleby.info  Bożena -  Moje domowe kucharzenie Lidia -  zdjęcie na FB  Joanna -  Różowa kuchnia Zuzanna -  Glikoland Alina -  Ala piecze i gotuje Pulina -  Czarna Oliwka Iza- Smaczna pyza

Mia Cucina Sofieta
Domowe Czekoladki z Marcepanem 191

się oprzeć.Gorzka czekolada, której serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki - czekoladki znakomite na Boże Narodzenie. Domowe Czekoladki z Marcepanem - Składniki: Marcepan:100 g migdałówok. 10-15 ml rumu lub wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić wodą) 80 g cukru pudrukilka kropel aromatu migdałowego100 g gorzkiej czekoladyok(...)formy silikonowej.Wierzch czekoladek smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i od razu posypujemy wcześniej posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy Moje posty

Słodka Strona
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 142

serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie(...)Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać odrobiną cukru trzcinowego. Płatki owsiane i migdałowe, potarkowane na tarce o dużych oczkach

Pieguskowa Kuchnia
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 123

serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie(...)Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać odrobiną cukru trzcinowego. Płatki owsiane i migdałowe, potarkowane na tarce o dużych oczkach

Pieguskowa Kuchnia
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 175

Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym.  Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się(...)crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny.   Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku.  Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i  6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut

SzczyptaSmaQ
Kluchy na parze 178

Kluchy na parze...Pyszne, wyrośnięte pampuchy.Polane domowym koktajlem jagodowym.Niezapomniany smak dzieciństwa.Zapraszam!Składniki:1 kg mąki pszennej;0,5 l mleka (u mnie 0,5%);100 g świeżych drożdży;3 jaja;2 żółtka jaj;1/4 kostki margaryny;1/2 szklanki białego cukru.Sposób wykonania:Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę.Mleko podgrzać.Do miseczki(...)ciepłe, polane np. koktajlem jagodowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 50 pampuchów.Do kluch, ze względu na walory smakowe, najlepiej użyć mleka 3,2% tłuszczu i masła roślinnego zamiast margaryny.Ja paruję kluchy w garnku z nakładką do gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce

Gospodyni Miejska
Pączki hiszpańskie 219

masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po jednym(...)jednym „dobrym” nie schudniemy”. Przytaczając te słowa chcę uprzedzedzić wszelkie protesty o kaloryczności pączków hiszpańskich. Dodam tylko tradycyjnie – gorąco polecam i życzę smacznego . Skorzystałam z przepisu Joasi z bloga Domowe – Wypieki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę (smażone w głębokim oleju ) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Szóste Niebo - Mozaika życia - Kulinarna

mojewypiekiinietylko
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 180

wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy posiłki dla siebie i najbliższych; inaczej, gdy karmimy codziennie setki ludzi. Wtedy musimy zachować bardzo dużą ostrożność, inaczej możemy poważnie naszym klientom zaszkodzić. Większość z chorób wywołanych bakteriami(...)wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki parzone. Z wanilią 167

blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)być letnie), wymieszać z zaparzoną mąką, odstawić na 15 minut.Żółtka, cukier i wanilię ubić na puszystą, jasną masę. Dodać rozczyn, pozostałą przesianą mąkę i rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut na oprószonym mąką blacie.Smażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 175

samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą(...)parówki1 jajko1 łyżka mlekaMasło z mlekiem rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto z kremem a la kinder bueno 538

składniki na biszkopt kakaowy: 150 g mąki 150 g cukru 30 g kakao 6 jajek 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli

Domowy Smak Jedzenia
Podwieczorkowe bułeczki 135

Podwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak

Ogrodnik w podróży
akcja Śniadanie Daje Moc 186

W ramach ogólnopolskiej akcji "Śniadanie Daje Moc", 6 listopada miałam okazję przeprowadzić zajęcia z uczniami 3 klasy Szkoły Podstawowej w Soli. Podczas nich przygotowaliśmy zdrowe i

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 155

Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi(...)ugotowanego makaronu dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać odstawić. Składniki na zapiekankę: 1 mały kalafior 275 – 300 gr sera białego (twarożku) 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 duże cebule 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej Kalafior ugotować na parze na lekko twardo (al’dente

moj przepis na
Chleb na mleku 133

Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)wsypać cukier. Rozgnieść widelcem do połączenia. W mące zrobić wgłębienie. Wlać mleko z drożdżami. Zasypać delikatnie mąką i odczekać 20 minut. Drożdże powinny zacząć się delikatnie pienić.Dodać masło i wyrobić na elastyczne ciasto. Odłożyć w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości na jakąś godzinę. Po godzinie wyrobić ponownie i włożyć do foremki wysmarownej masłem. Przykryć ściereczką aż wyrośnie.Piec

W kuchni wieczorem