domowe maslo - 2020 przepisów (strona:119/135)

55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 200

Witamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt

Symfonia Smaków
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 119

No i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w

Marder&Marder Manufacture
Wigilia , starodawne zwyczaje… 211

się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag  cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu(...)Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją  i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami  czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem  „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość

Kulinarny karnet Christophera
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 136

  Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia

w mojej kuchni
Terrina z golonki 182

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast

Kulinarne przygody Gatity
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 192

które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:1. Gotujemy jajka na twardo,2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą(...)wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone

Wypisz Wymaluj
Zupa ze świeżych grzybów 188

Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody(...)zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.Do przygotowania zupy można użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (w tym ostatnim przypadku należy je namoczyć, umyć, a następnie podsmażyć tak jak w przepisie).Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 119

tradycją, zeszły tydzień został spędzony na sprzątaniu. Wyrazy uznania dla C.; to on w tym roku wykonał lwią część pracy. Ja ciągle jestem nieogarnięta i zmęczona, sił na domowe prace brakuje mi nieustannie. Chłopak jednak stanął na wysokości zadania - pucował, szorował, odkurzał i zamiatał. Efekt tego był taki, że gdy w niedzielę wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole(...)wyjadał je z puszki, co zdecydowanie coś znaczy, bo według niego poza lukrecją słodycze mogłyby nie istnieć. Ciasteczka z jeżynami i migdałami Składniki: (na 50 sztuk) 150 g miękkiego masła 185 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 171

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy(...)bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo, kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć do domowego się nie umywa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 262

obiad narodził się spontanicznie, z powodu lekko imprezowego sobotniego wieczoru i małej ilości składników w kuchni ze względu na koniec tygodnia (;  Nie znam osoby, która nie lubi domowej pizzy, więc mam nadzieje, że ten pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni(...)przed wyschnięciem jego powierzchni). Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką umieszczamy w ciepłe miejsce, dalekie od przeciągów na ok. 1 godzinę.   Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i przyrumieniamy go. Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno

Symfonia Smaków
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 179

pasztet powinna „mlaskać”, czyli przy uderzaniu o nią palcami winna wydawać takie mlaskające dźwięki 10. FORMOWANIE + PIECZENIE (2 min + 1h) Masę przekładamy do formy keksówki wysmarowanej smalcem lub masłem (można też dodatkowo oprószyć ją bułką tartą). Wyrównujemy wierzch dłonią i uderzamy foremką kilka razy o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet pieczemy ok. 1h (a dokładnie dwie litanie(...)odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Pasta z tofu z zielonym groszkiem i bazylią 149

smak. Wręcz jest bezsmakowe ;) pasta posmakowała mi (i dziewczynkom!) tak bardzo, że tofu zaczęło pojawiać się w moim zakupowym koszyku, częściej już jednak to naturalne, bo zdecydowanie jestem zwolenniczką domowych past - może to mniej wygodne, ale wszelkie zakupy robię świadomie i wiem co dodaję, czyli że nie ma w tym konserwantów, i innych poprawiaczy smaku. Zresztą - czy przygotowanie pasty(...)jest super. Jest dosyć delikatna, a zarazem ma charakterystyczny smak groszku i nutę bazylii, a delikatność przełamana jest pieprzem i cytryną. Takie pasty służą nam w roli masła ;) i czasem do kanapki jeszcze pomidor, a czasem... nic :D Można też posmarować pastą krakersy, dodać oliwki, czy świeże zioła i imprezowa przystawka bezglutenowa w wersji wegańskiej gotowa. Polecam też na drugie

Kolorowy Przepisownik
Materializm i ciasteczka. Cytrynowe z kokosem 102

wyprowadziła się tysiąc kilometrów na południowy wschód? Męska logika podpowiada najprostsze rozwiązanie: zakupy .  Jasne, dlaczego nie. Nie wiadomo, czy pomogą, ale nie zaszkodzą z pewnością. Jedynie mogą nadszarpnąć domowy budżet, gdy wyżej wymieniona kobieta nie będzie się mogła powstrzymać przed zakupem trzeciej letniej sukienki z rzędu (co być może nie jest najrozsądniejszym posunięciem w dniu, gdy jeszcze rano padał(...)około 100 malutkich ciasteczek) 240 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru pudru 35 g wiórków kokosowych skórka otarta z 2 cytryn 180 g zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą 187

  Już kilka tygodni temu naszła mnie ochota na zrobienie kremu mlecznego, ale nie wiedziałam wtedy, jak dobrze go zrobić. Aż trafiłam na przepis pani Doroty

Anioszek w kuchni