Składniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie
kgwjanczewoUwielbiam kaszankę, choć tę czerwoną niekoniecznie. Od kiedy przekonałam się, że jej fantastyczny smak można uzyskać nie dodając do niej wcale krwi, polubiłam robić ją
Gosia gotujeWitajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak
vegetanieciasto. Żaroodporną formę na pie (rozszerzającą się ku górze) o średnicy dna 24 cm. i wysokości 5 cm. lub formę na tartę o średnicy 25-26 cm. smarujemy masłem, wylepiamy ciastem na grubość 3 mm., nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto wykładamy(...)GLAZURA POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee
cool and mintytygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba Kuronia „Domowe Smaki. Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
noteskulinarnyfigaszaro i ponuro. Wchodzimy w niezwykły okres w roku, w którym dużo więcej czasu spędzamy w domu niż gdzieś na zewnątrz. Sprzyja to także częstszym spotkaniom towarzystkim, odwiedzinom i domowym imprezom Dodatkowo końcówka listopada to przecież czas andrzejkowych imprez Przyznam, że rzadko obchodzimy to ,,święto”, ale może w tym roku uda nam się coś zorganizować Raczej nie mówię tutaj(...)sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g stopionego masła + farsz z kapustą i grzybami KLIK Do miski rozkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut
365 dni dookoła kuchniowoców. Właśnie z myślą o tych wszystkich osobach prezentuję dzisiejszy tekst, chcąc je zachęcić do samodzielnego przygotowania domowego musli. Ktoś może zadać pytanie po co robić samemu coś co można bez najmniejszego trudu kupić w dosłownie każdym markecie. Otóż odpowiedz jest prosta(...)dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów) ewentualnie
Miód i pieprzWitajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak
vegetaniewieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało się znaleźć!;)Makowiec polany dużą ilością lukru ze skórką pomarańczową z wilgotną masą makową obok sernika przodował mocno wśród słodkich domowych wypieków świątecznych. Keks przygotowałam w tym roku po raz pierwszy, pamiętam ten z domu z pysznej cukierni. Choć się go w domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty(...)kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć. Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym
Zasmakuj Kuchnimnie ochota na ciasteczka thumbprint z malinową galaretką oczywiście domowej roboty. Nie wiedziałam, że z tego przepisu będzie aż tyle ciastek! U nas w domu to żadne zmartwienie, bo domowe ciasteczka znikają szybciej niż nadążam je piec. W niedzielę mamy gości, więc może część z nich się uchowa…Mój wieczny optymizm nie opuszcza mnie. Ciastka przyrządza się błyskawicznie(...)bezproblemowo. Poza te bez kremowych dodatków można przechowywać dłużej w metalowym pudełku…Znowu zawiało optymizmem…he, he… Ciasteczka thumbprint Składniki: na 48 ciasteczek 250 g masła, solonego 125 g kokosowego oleju 100 g cukru 125 g brązowego cukru 550 g pszennej mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku 150 g kokosowych wiórków Malinowa galaretka
codojedzeniawierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła, bo nie stosuję go do serników), co zapewne jest zasługą serka ricotta. Jeśli uwielbiacie serniki to ten na pewno przypadnie wam do gustu. I gościom też Do tego jak zawsze(...)suchego patyczka. Masa serowa: 750 g twarogu 250 g ricotty 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 szklanki ksylitolu 300 ml mleka skórka otarta z niewoskowanej pomarańczy 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego Twaróg przecisnąć przez praskę do misy, dodać ricottę, 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem do dokładnego połączenia składników. 4 białka ubić
Fitkotpieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20
Domowy Smak Jedzeniapowierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Gotową masę budyniową przekładamy(...)pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk – na FB Izioni pyszne smaki Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostaniue uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Malinowa
mojewypiekiinietylkoDziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :) Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka
Słodko-Słony Świat Ilonysklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale(...)vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.Vol-au-vent z kremem pieczarkowym6 babeczek vol-au-ventnadzienie pieczarkoweskladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie:Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok.Cebule kroimy w kostke
Przysmaki Karolki