domowe maslo - 2020 przepisów (strona:110/135)

Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 151

zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru(...)Piecz w temp. 180 C Krem: ugotuj kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego. Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce

greenscarf
Knedle ze śliwkami. 120

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania) ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe

Kuchnia Beaty
drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym 141

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowe ciasto z malinami i kruszonką 184

Dawno nie było ciasta, a miałam w domu akurat trochę zerwanych malin i tak na szybko powstało ciasto..skorzystałam z przepisu  Danusi .Na początku przeczytałam

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe nadziewane wiśniami 140

Zachciało mi się ciasta, ale jakoś chęci było brak na jakieś bardziej wymyślne ciacho, tak więc znalazłam tutaj  przepis na szybkie i proste ciasto..Tak

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowy chleb Jadzi 140

nasiona itp. W tym chlebku ich nie brakuje! W smaku przypomina nieco chlebek Ziarenko , choć i go chyba bije na głowę ;) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Udanych wypieków!     Składniki: (na keksówkę o długości ok. 26 cm)   120 g siemienia lnianego+ woda do gotowania 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki gryczanej niepalonej(...)Masę odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce). Następnie odgazować ciasto dłonią i ponownie krótko wymieszać.   Keksówkę o długości ok. 26 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, np. gryczaną. Ciasto przełożyć do formy, wyrównując zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch można posypać ziarnami i pestkami.   Chlebek ponownie odstawić na 20 minut do wyrośnięcia

Nastoletnie Wypiekanie
Spring rolls z awokado i krewetkami 151

obieramy skórkę. Awokado przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestki, zdejmujemy skórkę, kroimy w słupki, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego(...)podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy. Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka wersji zmieniając tylko nadzienie. Gorąco polecam i życzę smacznego

mojewypiekiinietylko
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 157

Już od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego(...)zrobię go ponownie.   Polecam. SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm)  spód: 150 g herbatników typu Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła  masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki

Bon appetit mon amie
Rumowe Kakałko ze śmietanką 135

Składniki na biszkopt 5 jajek szklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Karczma Honorietty
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 166

prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto(...)już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam do uzyskania gładkiej masy Nie powinno

I tu będę miała takie te
Ciasto kinder bueno 172

Ostatnio jestem obeznana w remontach i aranżacji wnętrz, że aż znajomi zaczęli prosić mnie o pomoc ;) Nie czuję się jednak na siłach, by podjąć się dekorowania

Domowa cukiernia Ewy
KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE 205

   Popularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe

Smaczne Zdrowe
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 187

pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu...  A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI                 Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu(...)pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe.  CZEKOLADOWY FROSTING Składniki:1 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej3 3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki kakao3-4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzygotowanie: Zmiksuj masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj

Gotowanie to kochanie
Domowe przetwory: sos pomidorowy 147

Nie ma to jak sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i

Kuchenne Wariacje
Ciasto Gargamel 433

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru

Kuchnia domowa Ani
Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 199

dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady)  90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło).    Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki. Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne

Słodka Strona