Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Witajcie kochani w popołudniowy piątek :) Rozpoczęliśmy dzień kolorowo, tak więc obiad musi być kontynuacją kolorowego menu. Zawsze kolorowe jedzenie pobudza wszystkie kubki smakowe i od samego
vegetaniePrzygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz(...)pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej imprezie z jakiś zmyślnym masełkiem lub dipem! Palce lizać
Right Behind The KitchenHej wszystkim :) Dzisiejsze menu to nasz ostatni wypróbowany, niezwykle smaczny pomysł na pierogi w innej odsłonie. Pierogi zawsze robimy w dość tradycyjny sposób, szczególnie sklejanie zazwyczaj
vegetanieNa północy stanu Nowy Jork, przy granicy z Kanadą i zupełnie niedaleko od wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie
zadanie-gotowanieDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja!Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki tylko naturalne(...)dodajemy oliwy? Tyle, żeby nasze pesto miało lekko płynną konsystencję. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, z powrotem wkładamy do pustego garnka, dodajemy mały kawałek masła i mieszamy sam makaron z masłem, który następnie wykładamy na talerze. Na makaron układamy nasze pesto i pieczone pomidorki. Prawda, że łatwo? ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu
Blondynka GotujeZaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia szczególnie Was zachęcam, bo smak makaronu z paczki to po prostu nie to. Domowy makaron ma fakturę i ‘mięso’- ma ‘ciało’, które idealnie wchłania i przenosi smak, a do tego syci na długo. Ciasto na makaron robię w misce do której najpierw przesiewam mąkę(...)wodą. W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, rumienimy grubo zmieloną (np. w malakserze) czerstwą bułkę, posypujemy ją granulowanym czosnkiem, Mieszamy i zsypujemy do miseczki. W rondlu rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulę szalotkę. Smażymy do zeszklenia stale mieszając, na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem, mieszając, żeby stracił zapach i smak surowizny i jednocześnie stracił
Karo in the KitchenCiasteczka pomarańczowe wymyśliłam dzisiaj. Najpierw zastanawiałam się czy nie upiec pierniczków Lebkuchen , ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy(...)łyżka mąki do ciasta: 150 g mąki pszennej 220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy
bistro mamadzięki temu nic się nie wysypie. No i chyba miał rację, ślub i wesele były wspaniałe. Do dziś wspominam z podziwem i radością. Z kolei ja, nawet obiady domowe mam zaplanowane do przodu na tydzień, dwa czasem, rozpisany jadłospis, listę tygodniowych zakupów i mam wtedy spokojną głowę z ustalonym porządkiem kuchennych zajęć. Oczywiście zdarza się też odejść od planów(...)delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na niej rozsypuję grubsze orzechy. Piekę obie równocześnie, wkładam do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszam do 160, piekę 15 minut i zamieniam blaszki miejscami, piekę teraz
I tu będę miała takie teDomowa pizza na puszystym, grubym cieście z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem… Pychota! Jednak według mnie dobrze skomponowane dodatki to tylko część sukcesu. Sekretem naprawdę dobrej pizzy jest ciasto. Spośród wielu wersji, które przetestowałam ta jest najlepsza. Spód wychodzi idealny, ciasto ładnie rośnie, jest bardzo pulchne i miękkie, czyli takie jakie być powinno. Oczywiście, jeśli lubicie pizzę na cienkim(...)Ponownie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30-45 minut). W międzyczasie przygotowujemy dodatki na pizzę. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle, przynajmniej do czasu aż wyparuje z nich cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki
MyCookBook.plWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia SmakówNo i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w
Marder&Marder Manufacture