dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło). Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki. Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne
Słodka StronaHej :) Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy
vegetanieascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne na śniadanie oraz jako przekąska na domowe spotkania ze znajomymi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 mała bagietka, bułka paryska 2 średnie pomidory Sok z połowy cytryny Morska sól Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne 1 duży ząbek czosnku Masło klarowane do smażenia Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz świeża mięta. Ale również może być szczypiorek, bazylia Dodatkowo: jajko+ niewielka ilość mleka Ulubiony pasztet u mnie Pasztet Klasyczny Spichlerz Rusiecki
W garach u GosiPółki sklepowe uginają się pod gotowymi ozdobami do ciast. Jednak nic nie sprawia takiej przyjemności jak przygotowanie takiej ozdoby samemu. Początkowo wydaje się to trudne jednak
Ciasta z tradycjamiNiestety, następnego dnia moja siostra tak się rozchorowała, że została w domu, razem z nią ciasto... Poczułam mocne wyrzuty sumienia, częstując się pierwszym kawałkiem - nic nie cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto(...)się, o czym mówię!SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:200 g masła3/4 szklanki cukru125 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj150 g czekolady gorzkiej(opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek i zmiksuj wszystko. Czekoladę zetrzyj na tarce
Gotowanie to kochaniePasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki
Ugotowaćdomu, gdy złapie ochota na małe co nieco :) Wrzesień w kalendarzu. Rok szkolny się niedawno rozpoczął. Dzieci do szkoły z drugim śniadaniem w tornistrze pośpieszają. W naszym osobistym gospodarstwie domowych dzieci chwilowo brak. Pan Mąż już dawno poza wiekiem szkolnym. Tornistra do pracy nie dzierży. Ale drugie śniadanie ze sobą nadal chętnie zabiera! A co najbardziej pasuje na drugie śniadanie(...)pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 80g cukru szczypta soli
Grunt to przepis!Nie należę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 150 g cukru 25 g kakao 4 łyżki oleju 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzenialodówce. Kupiona masa makowa w puszce, z pewnością zaoszczędzi Wasz czas- ale nigdy nie będzie tak smaczna i zdrowa (bez niepotrzebnych chemicznych dodatków i ulepszaczy) jak ta domowej roboty. Dlatego naprawdę warto przygotować ją samemu- z Waszymi ulubionymi dodatkami. Orzechy, miód, migdały- to składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie nie znajdziecie rodzynek(...)zmielić np. w młynku do kawy) 170 g. płynnego miodu 50 g. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 20 g. posiekanych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego łyżeczka cynamonu łyżka masła DO NASĄCZANIA: Można delikatnie nasączyć słabą herbatą, delikatnie posłodzoną, z ewentualnym dodatkiem wódki (2 małe łyżeczki alkocholu na szklankę herbaty). Pamietajmy, ze nasączony biszkopt ma być wilgotny- ale nie mokry! Zwłaszcza
Domowe TortyMałgosię z bloga Smaki Alzacji. Rogaliki wyszły cudowne- zapraszam po przepis. Składniki: 500g mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30g drożdży świeżych 100ml mleka 50g masła 1 jajko1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Sposób przygotowania: Z wody, drożdży, 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym(...)blogu Smaczna Pyza Iwonka z bloga Blogotowanie Lorentyna z blogu Pistachio Lidka - zdjęcie z FB Ala z blogu Ala piecze i gotuje Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Jola z blogu Nasze życie od kuchni Monika z blogu Matka Wariatka Małgosia z blogu Smaki Alzacji Joanna z blogu Różowa kuchnia Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych
Wielki apetytrazem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJTo niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było w tym przypadkuJ(...)czubate łyżki kakao dobrej jakości · szczypta soli · 250 g margaryny lub masła · 200 ml coca-coli · 75 ml mleka
Mania GotowaniaRosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie(...)jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem
Smakowity Blog KulinarnyMacie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe, albo taka czyli(...)świeżej natki pietruszki zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1/2 op. mieszanki chińskiej 6 dużych pieczarek 1 łyżka masła 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary natka pietruszki 100 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię