Składniki: ŻUR ŚLĄSKI: 500 g wędzonych żeberek wieprzowych; 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej; 400 ml zakwasu na żur (domowego lub kupnego); Garść suszonych grzybów + 1 i 1/2 szklanki zimnej wody do namoczenia; 1 i 1/2 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed(...)wychodzą około 3 litry żuru. Śląski żur żyniaty kiszony jest z mąki żytniej razowej i podawany z ziemniakami krojonymi w kostkę lub tłuczonymi z cebulką i/lub boczkiem podsmażonymi na maśle/oleju, podawanymi bezpośrednio na talerzu z zupą lub na osobnym talerzu. Obie te wersje królują na śląskich stołach. Wędzone żeberka wieprzowe można zastąpić wędzonymi kośćmi wieprzowymi lub dobrej jakości wędzonym
Gospodyni Miejskaroku jest już dwudziestym piątym wydaniem KUCHARZA WARSZAWSKIEGO . Oprócz aż 1503 "przepisów różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych" zawiera też pasjonujący rozdział poświęcony porządkom domowym oraz "dyspozycye obiadów na cały rok" . Wymaga szacunku. Zniszczony grzbiet i delikatne, naderwane kartki nie pozwalają na pospieszne wertowanie książki. Zresztą nie ma mowy o pośpiechu. Każdy przepis i rada(...)ostatniej czekoladki. Szkoda, że pudełko czekoladek nie jest jak Księga Piasku - dokładnie nieskończone. Szkoda, że żadna czekoladka nie jest pierwsza, że żadne nie jest ostatnia. CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /na 30 sztuk/ 120 g ciemnej czekolady dobrej jakości 30g + 20 g czekolady mlecznej dobrej jakości 11-12 ciasteczek Digestive lub innych, podobnych kilka łyżek masła orzechowego
KUCHARNIADo pieczenia chleba zabierałam się bardzo długo. Wynikało to między innymi z tego, że ostatnim razem zakwas, który starałam się prowadzić wykipiał i zalał całą kuchnię
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Krótki wypad na weekend do Ostródy skończył się dla mnie przymusowym aresztem domowym i przeziębieniem... Ale powoli wracam do siebie i staram się nadrobić zaległości. Dziś zatem krótki raport ;) Trattoria La Riva to restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym(...)potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mody, przeżywa swoją drugą młodość. Gdyby był tańszy, pewnie kupiłabym z sentymentu :) Póki co pozostaje mi tylko powspominać smak ucieranego ciasta z sezonowymi owocami pieczonego w prodiżu. To z domowego piekarnika wcale nie jest gorsze, a przygotować je może nawet 7-letnie dziecko. Pierwszy raz w tym roku upiekłam ucierane ciasto z truskawkami. Jedliśmy dwa dni :) Na naszą jutrzejszą rocznicę(...)połączenia składników. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier i miód, a następnie odstawiamy, aż puści sok. Kruszonka: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła kropelka zapachu cytrynowego Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką, do powstania grudek. Odsączony rabarbar układamy na cieście, kruszonkę palcami rozkruszamy na owocach. Pieczemy 50-60 minut
bistro mamaLatem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód: 180 g mąki pszennej 150 g serka kremowego 100 g miękkiego masła 1 łyżka listków tymianku nadzienie: 300 g młodej marchewki 200 g koziego serka 250 g sera ricotta 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest(...)zrobi na święta w rodzinie. Zapraszam na bloga Pauli KLIK . Przepis na sernik TUTAJ 8. Pierniczki No na święta obowiązkowe. Od lat z tego samego przepisu, u nas bez masła i z samym żółtkiem (bo alergia), wycinane i dekorowane przez dzieci. Świetny pomysł na zabawę z dzieciakami, szybko się robią i jeśli nie zostaną zjedzone to długo mogą poleżeć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały(...)następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze, Tang Zhong i mleko z solą. Masło i ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło
Grahamka, weka i kajzerkawklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka(...)jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog
Kuchenna Kontrrewolucyaskładniki na biszkopt jasny: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Domowy Smak JedzeniaZapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Problem z odtwarzaniem ulicznego jedzenia w domu jest taki, że przeważnie efekt nie jest tak doskonały, jak u fachowców, którzy zajmują się produkcją danego smakołyku codziennie
zadanie-gotowaniepowolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać. Jest początek września. Na drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku dni trwają przygotowania(...)wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem
Wędrówki po kuchniprzyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi poznałam domową kuchnię indyjską. Część przepisów udało mi się spisać, ale nie wszystkie. Stąd moja ogromna radość kiedy zobaczyłam książkę " Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Dodatkową rekomendację stanowił dla mnie(...)udekorowaliśmy grubo posiekanym szczypiorkiem.. 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee 220-240 ml wody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku. Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataShimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez(...)dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze złocisto-brązowego koloru, podlewamy ją białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia.3. MIĘSO + SER (5 min)Mięso umieszczamy
Nerds Kitchen