domowe maslo - 2020 przepisów (strona:103/135)

Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 132

Sezon na dynię w pełni! Moją wenę w pieczeniu chleba uskuteczniam ostatnio regularnie. O wiele smaczniej zajadać kanapki z własnoręcznie zrobionym, domowym pieczywkiem, niż tym sklepowym, który już następnego dnia przypomina w smaku i fakturze cholewę buta. Tym razem inspirację na przepis zapożyczyłam ze Słodkiego Świata Wypieków . Dodatek świeżej, startej na tarce, dyni nadał mu miękkości i wilgoci. A ziarna(...)łyżki oliwy 200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić

Grunt to przepis!
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 165

jakiegoś czasu chodziło za mną coś domowo słodkiego. Ostatnie upały skutecznie odstraszały mnie jednak od piekarnika. Po co się dręczyć. Wystarczy, że w domu było jak w piekarniku, którego się nie da wyłączyć. Nawet Mężowi w imieniu Syna nic nie upiekłam na Dzień Taty (sam odwiódł mnie od uruchamiania piekarnika - żeby nie było, że wyrodna ze mnie matko-żona). Upały(...)świeżych drożdzy 3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś nie boi się cukru to cała szklanka) 400 - 500 gram mąki pszennej (ja do wypieków zawsze używam Szymanowskiej) 2 jajka 1/2 kostki masła (lub jak kto woli margaryny do pieczenia) 1/2 szklanki mleka  (ja użyłam 3,2%) 1 łyżka oleju  1/2 opakowania cukru waniliowego ulubione aromaty do ciasta  Składniki - polewa

Kuchnia po mojemu
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 389

  składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z jagodami i serem 201

Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam

Kuchnia domowa Ani
WIELKANOCNE CYTRUSKI 122

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 7 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% sok i skórka starta z 1

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki z kaszą jęczmienną 172

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam gołąbki, szczególnie te tradycyjne - z ryżem lub bułką. Koniecznie muszą być domowe. Pamiętam jak mama zawsze jednocześnie gotowała dwa rodzaje, bo każdy miał swoje ulubione. Jednakże od czasu do czasu - lubię je trochę "zmienić" lub urozmaicić. Przypomniało mi się, że moja babcia do farszu używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Takie gołąbki smakują(...)liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.  Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy

Di gotuje
DOMOWE PALUCHY RYBNE 159

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo

Walijskie Pichcenie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 248

podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera
Małdrzyki krakowskie 167

Wakacje się skończyły, a zaczęła się ponownie akcja Wypiekania na śniadanie ..no i fajnie jest tak razem wirtualnie coś upiec lub usmażyć..Miałyśmy do wyboru dwie

Moje domowe kucharzenie
orzechowo-kawowy tort koszyk 100

 Tort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 652

banalne :) Składniki należy ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność. Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około(...)roztrzepane jajka 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego) 3/4 szklanki letniego mleka 4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową) szczypta soli SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru DODATKOWO: 500-600 g drobnych owoców (użyłam wydrylowanych czereśni) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Na dno szerokiej miski wkrusz drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlet schabowy 290

łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec     Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy  tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy  nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka(...)osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy - z czym kto lubi.Kotlet schabowy, to dosyć kontrowersyjny, opanierowany kawałek mięsa. Każdy robi, jak lubi. Jedni smażą na smalcu, inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki z extra niespodzianką! 498

Najpyszniejsze jagodzianki, bo domowe, bo świeżutkie, bo z niespodzianką w postaci sera. Nic tak nie sprawia przyjemności jak ciepłe, świeżutkie ciasto drożdżowe. Ja preferuję luźne ciasto drożdżowe, efekt końcowy bardzo zadowalający. Ciasto nie jest suche, twarde, tylko mięciutkie i puszyste! Warto je przygotować! Wiem że są upały ale to idealne środowisko dla drożdży, rosną aż za dobrze ;) Składniki (14 drożdżówek(...)śmietany. Gotowy przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. CIASTO DROŻDŻOWE: wyrośnięty rozczyn 570 g mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 100 g masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mleka, 100 g serka śmietankowego, szczypta soli OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka, 4 łyżeczki

coolinarny
Pachnie jesienia. Buchty z powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.63 130

być wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była(...)świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml letniego mleka, może być roślinne 1/2 łyżeczki soli 40 g drobnego cukru trzcinowego 3 żółtka 50 g masła, rozpuszczonego skórka otarta z połowy cytryny 10 łyżeczek powidła śliwkowego do posmarowania pozostałe białka do posypania cukier puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tropikalny sernik z mango 139

łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy  Tropikalna galaretka: 1 mango zmiksowane na puree 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać miękkie masło i wyrobić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, równomiernie ugnieść w dno formy. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki(...)Następnie dodać do niej puree z mango i zmiksować. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!  Inspiracja/ źródło:  Domowa cookierenka

Nastoletnie Wypiekanie