domowe maslo - 2020 przepisów (strona:101/135)

Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 552

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła lub margaryny 3 żółtka 2 jaja 3 łyżki cukru 60 g drożdży 5 łyżek ciepłego mleka Masa makowa: 300 g maku (sparzonego, odcedzonego i zmielonego) 200 g cukru pudru

Trzeci talerz
kopytka z jarmużem 124

składniki na kopytka z jarmużem: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g jarmużu 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
JESIENNE CIASTO KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 116

Składniki: 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka skórka otarta z 1 cytryny 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto makowe z kremem 728

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka

Kuchnia domowa Ani
Pasteis de Nata. 170

babeczki przyrządzane według tego przepisu są dostępne tylko w jednym miejscu, nieprzerwanie od 1837 roku. Jeżeli akurat nie wybieracie się do Portugalii, to spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu(...)gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Jeszcze ciepłe babeczki posypać cynamonem

zadanie-gotowanie
Drożdżowe kwiatuszki 127

Kiedyś dawno temu nie piekłam nic drożdżowego, po prostu jakoś nie umiałam chyba współpracować z drożdżami..i wtedy koleżanka przekonała mnie , że wyrobienie itd ciasta drożdżowego

Moje domowe kucharzenie
Zupa pieczarkowa 150

2 niewielkie marchewki1 pietruszka50 dag pieczarek2 średnie ziemniaki1 l bulionu 1 łyżka masła2 czubate łyżeczki mąki100 ml kwaśnej śmietanyodrobinę natki pietruszki do posypaniasól

Świat Domowej Kuchni
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 176

Mój pierwszy, na dodatek domowej roboty, stek z rekina :)  Uwielbiam eksperymenty kulinarne! Zwłaszcza takie, których wynikiem jest pyszny posiłek. A że uwielbiam próbować nowych rzeczy, dziś padło na rekina. Wielki, krwiożerczy rekin wylądował najpierw w piekarniku, a później na moim talerzu. Jeśli chodzi o walory smakowe, to jedni smaku rekina po prostu nie cierpią, a inni uwielbiają. Mi nawet(...)pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowy tort z truskawkami 288

oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej(...)wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc! Smacznego!!! Tort czekoladowy z truskawkami Tort czekoladowy z truskawkami Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
piernik z wkładką owocową 148

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 173

łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego sok z ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do  oprószenia  lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu(...)osiągnie pożądanej konsystencji.  Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość studzimy. Na dnie naczynia(wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej ( u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i w stawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny

vaniliowoczekoladowa
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 226

Nie ma ziarna bardziej amerykańskiego niż kukurydza. Większość świata niestety zna tę roślinę jedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje

Jem więc Jestem
Muffinki bananowe 204

Muffinki na poprawę humoru. Dosłownie :) Dziś prawdopodobnie wstałam lewą nogą - cały dzień chodziłam podminowana, więc po powrocie z pracy musiałam jakoś odreagować, a najlepiej mi to

Domowa Cookierenka Agi
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 182

Kolejny przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu(...)pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach 36 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem klarowanym (lub innym tłuszczem), wysypanej mąką orkiszową i wyrównać powierzchnię zwilżonym pędzelkiem lub łyżką Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin (u mnie 4h). Można wstawić do piekarnika nagrzanego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami 180

Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości  i jasności. Wciąż miksując dodajemy  rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach(...)potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej Dodatkowo: świeże jeżyny Wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej

Blondynka Gotuje