mąki 30 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z otartej cytryny sok z 1 cytryny powidło śliwkowe Przygotowanie: Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowymi żółtkami utrzeć na pulchną masę. Najlepiej w super mikserze z misą... Wtedy nawet Rafko może patrzeć, jak wszystkie składniki się mieszają:) Dodajemy przesianą mąkę(...)spokojnie się kręci w mikserze. Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoto, około 15 minut. Zlepiamy je domowym powidełkiem śliwkowym. I gotowe;) Picha
Lawendowe Nieborazem przyszedł czas na lody cytrynowe, kremowe, puszyste idealne :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli w domowej spiżarni mamy lemon curd. Jeżeli nie, to wystarczy wieczór wcześniej przygotować tenże krem i następnego dnia w kilka minut przygotować bazę do lodów. Lody zrobiłam na podstawie tego przepisu , ograniczylam jedynie ilość cukru i nie przecierałam przez sito lemon curd(...)akurat uwielbiam wiórki ze skórki cytrynowej :) SKŁADNIKI 250 ml śmietanki kremówki 250 ml lemon curd ( pełna szklanka) lemon curd 2 jajka 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 80 g masła sok i skórka otarta z dwóch cytryn dodatkowo 4 łyżeczki lemon curd listki melisy lub mięty melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jajka i żółtka umieścić
DefinicjaSmakumoich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka(...)wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić
Kuchnia Beatyorzechów włoskich20 g płatków migdałów2 łyżeczki domowej esencji waniliowej80 g cukru trzcinowegoKrem grysikowy:100 g kaszy manny500 ml mleka25 g cukru trzcinowego4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1 łyżeczka cynamonu170 g masłaWykonanie:Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę i miód, podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dodajemy cukier puder i cukier(...)masę miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego.W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła100 g herbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17
Moje pyszne gotowanieSkładniki: 4 sztuki duże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki
W Mojej Kuchni Lubiębazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki: 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata(...)Składniki zmiksować na gładką masę. Będzie dość rzadka. Jeśli smażymy na patelni ceramicznej lub teflonowej nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, jeśli nie potrzebna będzie niewielka ilość (olej kokosowy masło klarowane). Monte: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka miodu (użyłam stewii) Jogurt dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszamy
Chocolate Muffin Blogmała wersja cudnie delikatnych pierożków - tym razem ze słodkim twarożkiem. Tak, od wczoraj nadużywam słowa "cudnie" :)) Składniki: (na duuużo malutkich pierożków) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 250g chudego twarogu 1 jajko ciepła woda słodzik w proszku* sól *ja używam Sussina Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie(...)dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica przeciętnej szklanki :) Gotujemy tak samo jak w przepisie na Pierogi z jagodami . Ja podaję je z domowym sokiem z malin! Pycha
Spektrum SmakuUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek) sery i piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość sera i majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej stronyskładniki (na ok 12 kawałków(...)sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną
Stare GaryRobi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.Pigwa(...)pigwa1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny suszonej1 łyżeczka masła1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki.Farsz nałożyć do połówek pigwy i wstawić jeszcze do piekarnika
Kulinarny karnet ChristopheraTradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji
Domowa cukiernia EwySkładniki: st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes
Ciastka - domowe słodkościOstatnio nie mam szczególnego natchnienia ani do pieczenia ani do zakupów, dlatego ciasto na niedzielę zrobiłam z tego, co akurat znalazłam w domu. Nie miałam zbytnio
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię zleciały ale niestety trzeba było poczekać aż wystygnie. A kiedy wystygło od razu poszło w ruch:) Można powiedzieć, że to taki jabłecznik z kokosem. Jest bardzo smaczne, takie domowe- proste i nie wymyślne. A najlepsza w nim jest kokosowa góra. Mówię Wam, przepyszna. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli masy kokosowej. Masło rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTo ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam. I jak wcześniej pisałam z marchewką nie poszło za dobrze więc za dużo(...)zamarynowałam polędwiczki w tajskiej marynacie wraz z pokruszonymi czuszkami chili . Warzywa posoliłam i odczekałam aż puszczą sok, odsączyłam na sicie a następnie blanszowałam w niewielkiej ilości wody z łyżką masła. Gdy się poddusiły znów odłożyłam cukinie na cedzak. Na oleju usmażyłam polędwiczki, przełożyłam na talerz. Na pozostałym oleju wraz z resztą marynaty podsmażyłam makaron ryżowy i na końcu pocięte
W garach u Gosiprzygotowania: 3,5 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki Ciasto: 2 żółtka 3 szklanki mąki Puszysta Krupczatka Lubella 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy kasza manna mleko do posmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki(...)szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek
Kulinarne przygody GatityTak, tak - pierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia
Domowa Cookierenka AgiTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale
DefinicjaSmakumasła roztopionego, szczypta soli, dekoracja: konfitura poziomkowa, chipsy kokosowe, syrop trzcinowy. Przygotowanie: W jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju(...)przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi. Razem ze mną pancakes smażyli: Dorota z bloga Moje domowe kucharzenie
Aga w kuchniSkładniki: 8 sztuk matiasy, 2 sztuki jabłka, 1 cebula czerwona, 1 łyżka cukier, 1 łyżeczka pieprz kolorowy mielony, 1 łyżka ocet jabłkowy, 8 łyżek gęsta śmietana
W Mojej Kuchni Lubię